Bemutatkozás

– Hol születtél?

Hosszú János vagyok. 1977-ben születtem Nagyatádon

– Hol élsz, mivel foglalkoztál és most mivel foglalkozol?

Informatikusként, gyógymasszőrként dolgozom, részt veszek a felnőttkorú látássérültek rehabilitációjában, mint informatika oktató.

– A látássérültségemről

Látássérülésemet születés közben, egy orvosi műhiba miatt szereztem. Oxigénhiány miatt látóidegsorvadásom alakult ki, ezáltal mindkét szememre csak fényt érzékelek.

– Családod bemutatása

Jelenleg Kaposváron élek feleségemmel és két lányommal.

– Tagja vagy-e egy másik egyesületnek, csapatnak, zenekarnak?

Szabadidőmben igyekszem minél több időt tölteni a családommal, és szívesen zenélek (több mint 20 éve gitározom).

– Amit még szeretnél megosztani velünk

Egyesületünknek gyermekkorom óta tagja vagyok, 14 éves koromtól fogva kísérem figyelemmel az akkor még Somogy Megyei Szervezet, később pedig a Vakok és Gyengénlátók Somogy Megyei Egyesületének munkáját. Az itt folyó munka alakításában szerény eszközeimmel, és gazdagodó kapcsolati tőkémmel igyekszem részt venni.


13+1 kérdés:


1. Mi a legkedvesebb gyermekkori emléked?

Nagyszüleimnek volt egy kis nyaralója a Balatonon, legkedvesebb gyermekkori emlékeim odakötnek. Ott – elvonulva a várostól, a világtól – nyaraltunk, pihentünk, és megszámlálhatatlanul sok értékes percet tölthettünk itt legkedvesebb barátainkkal, rokonainkkal.

2. Mi az, amit az életben a saját károdon tanultál meg?

Saját káromon többek között azt tanultam meg, hogy nem lehet feltétlenül megbízni minden emberben. De azt is saját káromon tanultam meg, hogy bizalmatlannak sem szabad lenni: mindenki megérdemel egy alapszintű bizalmat, ami aztán idővel változik az ismeretség mértékének megfelelően.

Mi látássérültek az átlagnál többször szorulunk rá emberek bizalmára, de az elszenvedett kellemetlenségek miatt kevésbé is bízunk meg másokban. Mégis törekedni kell arra, hogy ne általánosítsunk sem bizalom, sem bizalmatlanság kapcsán.

3. Mi az, amit sosem kérdeztél meg a szüleidtől, pedig meg kellett volna?

Talán azt, hogy hogyan és mitől szerettek egymásba. Mi volt az a pillanat, az az esemény, az a “híres” momentum, amikortól kezdve az “Igen” kimondása felé haladt az életük.

4. Mire sajnálod legjobban az időt?

Leginkább a felesleges szörfölgetésre sajnálom az időt. Feleslegesnek tartom azt is, ha ruhaboltból- ruhaboltba mászkálunk, keresve egy jó, kényelmes darabot. Fontos a jó kinézet, a megfelelő megjelenés, de a külsőnkre fordított idő nem áll egyenes arányban a kinézetünkkel.

5. Kitől kellene bocsánatot kérned, és miért?

Én az az ember vagyok, ha tudomásomra jut, hogy valakit megbántottam, igyekszem mielőbb rendezni vele a dolgot. Eddigi legjobb tudomásom szerint idáig ez sikerült is. Szeretem megbeszélni a konfliktusos helyzeteket, mert bár nehéz olykor ezt szemtől-szembe megtenni, mégis megkönnyebbül az ember, ha sikerül rendezni a dolgokat. Megbocsájtani nem mindig könnyű. Olyannyira nem, hogy hitem és tapasztalataim szerint az igazi megbocsájtás egyedül Istentől kapható: segítsége nélkül olykor nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem is tudunk megbocsájtani.

6. Neked mitől megy fel a pumpa?

A pumpa nálam legtöbbször az értetlenségtől megy fel. Attól is, ha valaki valamiben kompetensnek tartja magát, miközben gőze sincs az adott dologról. Jó példa erre az, amikor az emberek segíteni akarnak nekünk úgy, hogy fogalmuk sincs, hogy miként kell ezt megtenniük, egyáltalán kell-e segíteniük, mégis megteszik anélkül, hogy kérdeznének. Ilyenkor az embert tulajdonképpen  tárgynak nézik és azt hiszik, hogy toligálhatják őket ide-oda kedvük szerint. Persze ezzel legtöbbször csak saját lelkiismeretükön akarnak elégtételt venni, vagy azt akarják érzékeltetni, hogy ők nincsenek olyan borzasztó helyzetben, mint mi. Voltaképpen pont az ellenkezőjéről van szó, de az ilyen emberek nem tudnak, és nem akarnak tükörbe nézni, így ezt nem is láthatják meg.

7. Hogy néz ki egy tökéletes napod?

Egy tökéletes napba kell nekem kb. 7-8 óra alvás, egy fincsi reggeli, pl.: gyümisaláta, aztán egy jó kávé, majd néhány óra aktív munka. Utána pihenésképpen egy kis mozgás, lazítás, séta, zenélés, vagy zenehallgatás. Séta és zenehallgatás közben tudok a legjobban gondolkodni, ilyenkor születnek a legjobb ötleteim. Jöhet megint egy kis munka, aztán egy kiadós ebéd. Évek óta vágyom arra, hogy ebéd után sziesztázhassak, sajnos hétköznap erre nincs lehetőségem, de hétvégén igyekszem ezt megtenni. Ilyenkor is jó hallgatni valamit, és egy fél óra pihi után megint két-három óra munka, lazítás, mint délelőtt, majd munka, vacsora, esti kikapcsolódásként egy jó film, mozi, olvasás, koncert, vagy bármi.

Hétvégén meg minél több idő a családdal akár úgy is, hogy együtt teszünk-veszünk otthon.

8. Ha földet örökölnél, mit tennél vele?

Ha földet örökölnék, felméretném az értékét, és eladnám olyan embernek, aki nálam sokkal jobban ért hozzá. Nem biztos, hogy annak adnám, aki a legtöbbet ígéri érte.

9. Hol etted életedben a legjobbat és mi volt az?

Sok finom ételt ettem már életemben. Nem vagyok válogatós, és kifejezetten élvezem az ételekben rejlő íz harmóniákat. Hajlamos vagyok egy jó ételt egy-egy társasághoz is kötni.

Így aztán a feleségem tepsis krumplija kolbásszal és hagymával, vagy anyukám stíriai metéltje, netán egy finom dél amerikai étel a Gecco-ban ugyanolyan jól esik.

10. Kinek és/ vagy minek a hangját szereted a legjobban?

Rendkívül szeretem a hangszerek hangját főként, ha igazi hozzáértők szólaltatják meg azokat. Ilyenkor fontos, hogy a hangszereket főként, ha azok együttesen szólalnak meg, a lehető legjobb hallószögből halljam, így a technológiai és helyszíni háttér is nagyon fontos.

Nagyon szeretem a szél hangját, a vízeséseket, és a természet egyéb hangjait is.

11. Van olyan álmod, amit még nem valósítottál meg?

Az lenne a baj, ha nem lenne ilyen, máskülönben elkapná az embert az igazi öregség. Szeretnék egy hatalmas lakást, vagy egy közepes méretű családi házat. Tartozzon hozzá egy levendulás kert, egy játszórész. A házon belül legyen szauna, jacuzzi, hidromasszázs kád és zuhanykabin, valamint egy zeneszoba rengeteg hangfallal, profi erősítővel és keverővel, az egész lehetőleg vezetéknélküli technológiával kivitelezve.

 Szeretnék egy okos otthont, ahol mindent tudok kézzel is működtetni, de ha úri kedvem úgy tartja, akár a telefonommal is állíthassam a termosztátot, kinyithassam a garázst vagy a bejárati ajtót, leolvashassam a mérőórák állását, stb. Ezek álmok, de hamarosan hazánkban is gyökeret vernek.

Szeretnék hasonló módon autót “vezetni” is, hiszem, hogy ez is hamarosan bekövetkezhet.

12. Mit változtatnál meg, ha bármit megtehetnél?

Megváltoztatnám a munka értékét: érjen többet a kereset,. Megváltoztatnám a fogyatékkal élők és az épek párbeszédét, partnerséget alakítanék ki.

13. Ha van mennyország, hogyan fogod köszönteni az Úristent a túloldalon?

Tudom, hogy van Mennyország. Azt is tudom, hogy ennek az országnak Isten a vezetője, és királya. A Biblia tanulsága szerint leírhatatlanul csodálatos hely ez, ahol nem lesz fájdalom, gyász, és ahol letörlik a könnyeinket. Isten szerető jelenléte itatja át ezt a csodálatos helyet. Van egy számomra kedves dal, ami pont erről szól, ide idézném a szövegét:

“Ma csak álmodom arról, gyönyörű lehet,

Ha ott állok majd előtted.

Ma csak álmodom arról, hogy lesz majd egy nap,

Mikor színről-színre látlak, ma csak álmodom arról.


Mit érzek majd akkor, mikor dicsőséged vár?

Talán csendben csodállak, vagy a lábam táncot jár.

Vajon térdemre hullok, vagy állva nézek rád?

Hallelúját kiáltok, vagy elnémul a szám…

Ma csak álmodom arról.”

 Ehhez nem nagyon tudok mit hozzátenni, max egy Youtube-os linket, ahol meghallgatható ennek a dalnak egy verziója.

13+1. Kitől kérdeznél, azaz kinek dobnád a labdát?

A labdát Lukics Józsefnek dobnám tovább.