MVGYOSZ hírlevél 59. szám 2019.12.06. Együtt formáljuk élhetőbbé a világot!

Az MVGYOSZ rendezvényei

Meghívó a Távszem projekt záróeseményére

A  Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) szeretettel  meghív minden érdeklődőt a Távszem projekt ünnepélyes záró  rendezvényére.

Időpont: 2019. december 16. hétfő, 10:30 óra.

Helyszín: MVGYOSZ székház (1146 Budapest, Hermina út 47.)

A  Távoli segítségnyújtás látássérült emberek számára / Távszem projekt  EU-s és hazai finanszírozásból valósul meg 2018 január és 2019 december  között közel 470 millió forintból. A projekt eredményeként létrejött  Távszem szolgáltatás nyilvános tesztidőszaka 2019. július 16-án indult  el. A szolgáltatás lényege, hogy a vak és gyengénlátó emberek egy  akadálymentes okostelefonos applikáción keresztül, a hét minden napján,  hétvégén és munkaszüneti napokon, éjjel-nappal hívhatják a távsegítséget  biztosító operátorokat, akik a távolból helyettük látnak.

Kérjük, részvételi szándékukat az info@tavszem.hu e-mail címen jelezzék

  1. december 11-ig.

Az eseményt a Távszem Facebook oldalán élőben közvetítjük.

TOVÁBB A RÉSZLETEKRE

 

Mit kell tudni az MVGYOSZ Karácsonyi vásáráról?

A vásár idén utoljára fog megvalósulni ebben a környezetben, így mindenképpen érdemes ellátogatni rá!

A  munkatársak és az árusok mind felkészülten fogadják a beérkezőket.  Miért érdemes ellátogatni karácsonyi vásárunkra? Mert az árusok  kedvesek, mindenki megengedi, hogy kézbe vegyék, közelről megnézzék a  kínált árukat.

Mindenképpen jöjjenek el vásárunkra, és tekintsék meg a változatos árukínálatot!

Nyitva lesz a Segédeszközbolt? Igen, az MVGYOSZ segédeszközboltjába is várunk minden kedves vásárlót!

Mikortól  lehet jönni a vásárra? December 12-én már déltől megnyitjuk a kaput a  vásárlók előtt. Egészen 6-ig várjuk a szövetségbe érkezőket.

Várnak  mindenkit szeretettel, finom illatokkal és kellemes zenével az MVGYOSZ  székházába (1146 Budapest, Hermina út 47.) az MVGYOSZ munkatársai

TOVÁBB A RÉSZLETEKRE

 

Az MVGYOSZ hírei

Költözés miatt szünetel a Távszem szolgáltatás

Értesítünk  minden kedves felhasználót, hogy az MVGYOSZ költözése miatt a szövetség  többi szolgáltatásához hasonlóan a Távszem is leáll december folyamán  két alkalommal.

  1. december 13-án pénteken 10 és 16 óra között technikai okok miatt szünetel a szolgáltatás.

Ezt megelőzően és követően az elérés zavartalan lesz, az operátorok a megszokott módon fogadják hívásaikat.

December  18-án szerdán reggel 8 órától december 20-án pénteken reggel 8 óráig a  Távszem operátori központ és a teljes informatikai rendszer költöztetése  miatt folyamatos leállás lesz a Távszem szolgáltatásban.

Kérjük, számítsanak rá, hogy ezen a két napon a Távszem egyáltalán nem lesz elérhető.

TOVÁBB A RÉSZLETEKRE

 

Költözés miatt szünetelnek a szolgáltatások

Ezúton  tájékoztatunk minden érintettet, hogy az MVGYOSZ Budapest, Hermina út  47. alatti székházának felújítása 2020-ban megkezdődik.

A  felújítás idejére a székházban zajló összes tevékenységet egy  ideiglenes telephelyen, a Budapest, Thököly út 105. szám alatt folytatja  a szövetség.

A költözés 2019 december második felében és 2020 januárjában zajlik majd.

Ezért az MVGYOSZ székházában elérhető szolgáltatások 2019. december 12-ig vehetők igénybe.

Braille-  és hangoskönyvet kölcsönözni, segédeszközt vásárolni, okostelefon  használatot tanulni, jogi ügyekben segítséget kérni, stb. terv szerint  2020. február első hetében lehet majd ismét.

Angyal Gábor

szakmai vezető

 

Közel 2000 alkalommal segített novemberben a Távszem

Immár több mint 700 látássérült ember veszi igénybe a Távszem szolgáltatást, ami egyre inkább megkönnyíti mindennapjaikat.

Novemberben nemcsak a hívások száma nőtt tovább, hanem a szolgáltatás értékelése is javult.

A  napi átlagos hívásszám ebben a hónapban már meghaladta a 60-at, az  operátorok összesen 77 órában nyújtottak segítséget az ügyfeleknek.

TOVÁBB A HÍRRE

 

Nemzetközi hírek

WBU sajtóközlemény a fogyatékossággal élők világnapja alkalmából – 2019.12.03.

Az ENSZ 1992-ben nyilvánította december 3-át a fogyatékossággal élők világnapjává.

A  világnap célja az, hogy felhívja a figyelmet a fogyatékossággal élő  személyek másokkal egyenlő esélyű társadalmi részvételének  jelentőségére, valamint az ezt nehezítő/akadályozó korlátok  megszüntetésének fontosságára.

A  Vakok Világszövetsége (WBU) a világnap alkalmából sajtóközleményt adott  ki, melyben felhívja a kormányok, a politikai döntéshozók és minden  érintett figyelmét arra, hogy a Fogyatékossággal Élők Jogairól Szóló  ENSZ Egyezménynek megfelelően, összhangban az ENSZ Fenntartható  Fejlődési Keretrendszer 2030-ban meghatározott Fejlődési Célokkal  mindent tegyenek meg annak érdekében, hogy a „senkit sem fogunk  hátrahagyni” ne csak fogadalom maradjon, és a fogyatékossággal élő  személyek élhessenek az őket megillető jogokkal és megvalósuljon teljes  körű, másokkal megegyező esélyű társadalmi részvételük.

A sajtóközlemény szövege az alábbi linkre kattintva olvasható magyar nyelven: https://www.mvgyosz.hu/

kiemelt-hirek-esemenyek/wbu-

sajtokozlemeny-a-

fogyatekossaggal-elok-vilagnapja-alkalmabol/

Ollé Attila

nemzetközi referens

 

Beszámoló az EBU 11. közgyűléséről

Az  MVGYOSZ mind a Vakok Világszövetségének (WBU), mind annak 6 regionális  szervezete egyikének, az Európai Vakok Szövetségének (EBU) tagja.

A  négyévente megtartott közgyűlés helyszíne 2019. október 27-30. között  Róma volt. Az MVGYOSZ képviseletében dr. Nagy Sándor elnök és Ollé  Attila nemzetközi kapcsolatokért felelős munkatárs vettek részt a  közgyűlésen.

A részvétel az EBU támogatásával történt (szállás- és étkezési költségek), az MVGYOSZ-nek csak az utazást kellett megszerveznie.

Az alábbiakban olvasható a közgyűlés rövid összefoglalója:

Ollé Attila

nemzetközi referens

TOVÁBB AZ ÖSSZEFOGLALÓRA

 

Az MVGYOSZ szolgáltatásai

Akik a távolból helyettünk látnak – Bemutatkoznak a Távszem operátorok

Beszélgetés Mezei Andrea Távszem operátorral

„Önkéntesként  a Délután Lelkisegély Szolgálatnál vállalok szolgálatot. 4 gyermekem  van, a nagycsaládosok mozgalmas életét élem, annak minden  kalandvágyával. Szabad időmben írok, verseim időnként megjelennek a  Liget irodalmi folyóiratban, és két regényt is írtam. Alapvetően  kiegyensúlyozott, vidám, nőies nő vagyok, aki szeret időnként egyedül  lenni, elmélyülten alkotni.

Karinthy  véleményét vallom: humorban nem ismerek tréfát. Nagyon fontos túlélési  technikának tartom a humort, és a szövetség gyönyörű mézeskalácsházában  sokszor tapasztaltam is, hogy a látássérültek körében mennyire gyakori a  jó humorú beszélgetés, az egész világkép át van szőve humorral és  öniróniával.

Nagyon  motiváló mindannyiunk számára, hogy sok a köszönő, elégedett  visszajelzés. Hívjanak minket akkor is, ha nem biztosak benne, hogy  tudunk segíteni, – hátha mégis!

Sok lehetőség rejlik még ebben a szolgáltatásban, minél több a hívás, mi annál gyakorlottabbak lehetünk.”

TOVÁBB A BESZÉLGETÉSRE

 

Okosmorzsák

Segítségkérés a JAWS képernyőolvasó használatával hatékonyabban

Bizonyára  mindenkivel előfordult már számítógép használata közben, hogy nem a  megszokott módon reagált a rendszerünk. Ha ilyenkor bárkitől segítséget  kérünk, az első kérdés mindig az, hogy pontosan mit írt ki a számítógép,  mit mondott a JAWS?

Ha  olyan ablakban jelentkezik egy hibaüzenet, ahol csak egy OK, vagy egy  bezárás gombot találunk, akkor használhatjuk a JAWS gomb+alt+w  parancsot. Ekkor az egész ablak tartalma megjelenik a JAWS virtuális  megjelenítőjében, ahonnan már kimásolhatjuk az érdekes részeket úgy,  mintha egy szövegszerkesztőben lennénk. A JAWS gomb vagy az insert, vagy  a capslock billentyű.

Ha  pedig egy folyamatot szeretnénk lépésről lépésre bemutatni, amikor  fontos lehet az, hogy a gépen mi ezt csináltuk, a JAWS program erre azt  mondta, hogy…, akkor használhatjuk a képernyőolvasó beszédelőzmények  szolgáltatását. Ha lenyomjuk a JAWS gomb+szóköz, majd a h betűt, egy  listába kerülünk, ahol a képernyőolvasó által kimondott utolsó 50  üzenetet tudjuk meghallgatni. A listában a lefelé vagy felfelé nyilakkal  mozoghatunk. Ki is jelölhetünk bármit ebből a listából úgy, mintha egy  szövegszerkesztőben lennénk.

E két módszer segítségével remélhetőleg mindenki eredményesebben tud majd segítséget kérni a jövőben.

Berkó Norbert

 

Év végi akció a segédeszközboltban

  1. november 4. és 2019. december 12. között a készlet erejéig 5% kedvezmény minden termékre az MVGYOSZ segédeszközboltjában!

Telefonon történő megrendelés vagy a termék lefoglalása nem lehetséges!

Nyitva tartás: kedd 10-18 óra, csütörtök 9-17 óra, péntek 8.30-12.30 óra.

Koczkásné Tóth Csilla

szolgáltatásvezető

 

 

Heti könyvajánlók

Tudatregény a Bodor Tibor Hangoskönyvtárban

Apáti Miklós: Ne öld meg a fehér kígyót!

Az  egyes szám első személyben fogalmazott „tudatregénynek” alaptörténete  egy középkorú értelmiségi pár alkalmi egymásratalálásából kibontakozó  hosszabb időtartamú, de a szereplők adottsága miatt eleve jövőtlen, azaz  biztosan véget is érő szerelmi kapcsolat.

TOVÁBB AZ AJÁNLÓRA

 

Füveskönyv a Louis Braille Könyvtárban

Márai Sándor: Füveskönyv

Olyasféle  ez a könyv, mint a régi füves könyvek, amelyek egyszerű példákkal  akartak felelni a kérdésekre, mit is kell tenni, ha valakinek a szíve  fáj, vagy elhagyta Isten. Nem eszmékről és hősökről beszél, hanem arról,  aminek köze van az emberhez. Írója tanulva akarja tanítani  embertársait, tanulva a régiektől, a könyvekből, azokon keresztül az  emberi szívből, az égi jelekből. Elemi ismereteket kíván közvetíteni ez  emberi élet alapigazságait illetően.

TOVÁBB A KÖNYVAJÁNLÓRA

 

 

Köszönjük, hogy elolvasta hírlevelünket!

 

A hírlevelet szerkesztette:

Sztakó Krisztina, Sebesi Éva, Szabó Gergely