MVGYOSZ hírlevél 58. szám 2019.11.29. Együtt formáljuk élhetőbbé a világot!

Az MVGYOSZ érdekképviseleti tevékenysége

Elfogadta a parlament a szövetség által kezdeményezett jogszabály-módosítást

Az  ingatlan-nyilvántartást, valamint egyes közigazgatási hatósági  eljárásokat érintő egyes törvények módosításáról rendelkező 2019. évi  LXXXII. törvény, melyet a napokban fogadott el a parlament, az  ingatlan-nyilvántartási szabályokat – az MVGYOSZ javaslatával  megegyezően – az alábbiak szerint módosította:

„Írásra  vagy olvasásra képtelen személy jognyilatkozata alapján a jogügylet  akkor kerülhet bejegyzésre, ha a jognyilatkozat megfelel a 32. § (3)  bekezdésében, valamint a Ptk. 6:7. § (4) bekezdésében előírt  feltételeknek” (1997. évi XCLI. törvény 33. § (3) bekezdés.).

A  2020. január 1-jén hatályba lépő módosítás alapján az írni és/vagy  olvasni nem képes személyek ingatlanra vonatkozó jogügyleteiket  választásuk szerint akár közokiratba (közjegyzői okirat), akár teljes  bizonyító erejű magánokiratba is foglaltathatják.

TOVÁBB A RÉSZLETEKRE

 

Az MVGYOSZ rendezvényei

További tudnivalók Roska Botond előadásával kapcsolatosan

Tájékoztatjuk  önöket arról, hogy a prof. dr. Roska Botond és kutatócsoportja által  kifejlesztett látásjavító génterápiás módszerével kapcsolatosan dr.  Kusnyerik Ákossal lehet felvenni a kapcsolatot.

A  professzor úr kérése, hogy csak azok keressék őket, akik vagy  személyesen részt vettek az előadáson, vagy akik már meghallgatták az  előadást az MVGYOSZ Hangoskönyvtára alkalmazásban, és így van róla  elképzelésük, hogy mi a módszer lényege, és hol is tart a kutatás  jelenleg.

Dr. Kusnyerik Ákost az akos.kusnyerik@iob.ch e-mail címen érhetik el.

Minden érdeklődő türelmét kéri, mert naponta több száz levelet kap, igyekszik mindenkinek 5 munkanapon belül választ adni.

TOVÁBB A RÉSZLETEKRE

 

Karácsonyi Vásár

A  Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének munkatársai  szeretettel hívnak minden kedves érdeklődőt a szövetség karácsonyi  vásárára, ahol a sokszínű árukínálat mellett dallamos meglepetésekkel  kedveskednek minden látogatónak.

A  termékek között megtalálhatóak lesznek különböző anyagokból készített  ékszerek, dísztárgyak, karácsonyfadíszek, kisebb és nagyobb kerámiák,  gyertyák, illatpárnák, szőttesek, plüssfigurák, édességek, nyalánkságok,  ajándékcsomagok.

A vásár ideje: 2019. december 12. 12:00-18:00

Helyszíne: MVGYOSZ székház Hermina terem (1146 Budapest, Hermina út 47.)

TOVÁBB A RÉSZLETEKRE

 

Az MVGYOSZ hírei

A Távszem novemberben bejárta az országot

Eseménydús  hónapot tudhat maga mögött a Távszem projekt csapata. Megyei  tapasztalatcserélő találkozóból 13, míg a regionális szakmai workshopok  közül kettő valósult meg november folyamán.

Emellett  ebben a hónapban is több sajtómegjelenés alkalmával mutathattuk be a  Távszem szolgáltatást, célegyenesbe ért a második körös iPhone-ok  beszerzése és a pályázattal járó hatalmas adminisztráció-halmaz  kezelésével is jól haladnak a munkatársak.

A  menedzsment és az MVGYOSZ elnöke folyamatosan lobbizik a fenntartáshoz  szükséges forrásokért, mert nem kérdés, hogy a Távszem 2019. december  31. után is változatlan feltételekkel működik tovább.

TOVÁBB A RÉSZLETEKRE

 

Költözés miatt szünetelnek a szolgáltatások

Ezúton  tájékoztatunk minden érintettet, hogy az MVGYOSZ Budapest, Hermina út  47. alatti székházának felújítása 2020-ban megkezdődik.

A  felújítás idejére a székházban zajló összes tevékenységet egy  ideiglenes telephelyen, a Budapest, Thököly út 105. szám alatt folytatja  a szövetség.

A költözés 2019 december második felében és 2020 januárjában zajlik majd.

Ezért az MVGYOSZ székházában elérhető szolgáltatások 2019. december 12-ig vehetők igénybe.

Braille-  és hangoskönyvet kölcsönözni, segédeszközt vásárolni, okostelefon  használatot tanulni, jogi ügyekben segítséget kérni, stb. terv szerint  2020. február első hetében lehet majd ismét.

Angyal Gábor

szakmai vezető

 

Mi történt a kutyaiskolában?

Kitűnő közlekedésbiztonsági vizsgát tett fővárosi nagyforgalmú utcákon Simon Szonja Dominika és Summer vakvezető kutya.

Szívből gratulálunk a párosnak!

Köszönjük Krausz Virágnak és Balázsnak a kölyöknevelő munkát!

Vizsgabírók: Nyíriné Kovács Mária, Juhászné Mályi Edit és roller (Roli), Rózsa Kata.

Kiképző: Gazsó Krisztina.

Schiff Mónika

a VKK vezetője

 

Az MVGYOSZ szolgáltatásai

Okosmorzsák

 

Kapcsolódás egyszerűen vezeték nélküli hálózathoz

Eddig  az iPhone talán nem mindenki által ismert dolgairól igyekeztem írni,  most szeretnék Windows rendszerű számítógép, valamint a JAWS  képernyőolvasó használatával kapcsolatban hasznos tippeket adni.

Legegyszerűbben  úgy kapcsolódhatunk WIFI-hez, vagyis vezeték nélküli hálózathoz, hogy  használjuk a JAWS program rendszertálca listázó parancsát.

A rendszertálca ikonjainak listája a JAWS gomb+f11 parancsával hívható be.

A  JAWS gomb a képernyőolvasó beállításaitól függően vagy az insert vagy a  caps lock, azaz a nagybetűzár billentyű. A JAWS gomb+f11 lenyomását  követően a lefelé nyíl segítségével keressünk olyasmit, hogy „Nincs  csatlakozás”, „rendelkezésre állnak kapcsolatok”. Ha ilyen, vagy hasonló  szöveg elhangzása után lenyomjuk az alt+e billentyűt, akkor kattintást  végzünk a bal egérgombbal, de ami még fontosabb, hogy máris láthatjuk a  rendelkezésre álló Wifikapcsolatokat, és a lenyíl segítségével  kiválasztva a nekünk tetsző hálózatot enter lenyomását követően  megpróbálhatunk kapcsolódni.

Berkó Norbert

 

Év végi akció a segédeszközboltban

  1. november 4. és 2019. december 12. között a készlet erejéig 5% kedvezmény minden termékre az MVGYOSZ segédeszközboltjában!

Telefonon történő megrendelés vagy a termék lefoglalása nem lehetséges!

Nyitva tartás: kedd 10-18 óra, csütörtök 9-17 óra, péntek 8.30-12.30 óra.

Koczkásné Tóth Csilla

szolgáltatásvezető

 

Újabb könyvek az online hangoskönyvtárban

Az MVGYOSZ Hangoskönyvtára alkalmazásba az elmúlt héten

az alábbi könyveket töltöttük fel:

tovább a könyvlistára

Jó olvasást kívánunk!

  1. Nagyné Berke Mónika

az MVGYOSZ munkatársa

 

Heti könyvajánlók

Romantikus, történelmi regény a Bodor Tibor Hangoskönyvtárban

100 éve született Berkesi András katonatiszt, író.

(1919. november 30. – 1997. szeptember 14.)

Berkesi András: Játék a tisztességgel

A  Játék a tisztességgel társadalmi regény, mely egyéni sorsok  tragédiáiban vagy sikereiben az 1956 óta eltelt idő fontos kérdéseire  igyekszik választ adni, foglalkozik a személyi kultusz terhes  örökségével és az ellene vívott küzdelemmel éppúgy, mint az ipar  átszervezésének, a gazdasági vezetésnek problémáival, hősei naponta  találják szembe magukat olyan feladatokkal, melyek nem írói fikciók,  hanem realitások. Fordulatos cselekmény, jól megrajzolt figurák, drámai  jelenetek, epikus szélesség jellemzi a regényt.

TOVÁBB AZ AJÁNLÓRA

 

Szerelmes és történelmi regény a Louis Braille Könyvtárban

Berkesi András: Szerelem három tételben

Szerelem  – három tételben. Háromszor szakítja el egymástól Gábort és Szulitát a  vonzalmuknál erősebbnek látszó külső erő. Először a leleplezett hazugság  – a társadalmi különbség. Másodszor a Gestapo, harmadszor a  törvénysértő perek.

De ez már maga a történet, amelyet érdemes elolvasni.

„Mezítelenül  mindenki csak ember.” „…a művészi munka sohasem szórakozás. Szenvedés  és gyönyör, küzdelem az anyaggal, önmagammal.”

TOVÁBB A KÖNYVAJÁNLÓRA

 

 

Köszönjük, hogy elolvasta hírlevelünket!

 

A hírlevelet szerkesztette:

Sztakó Krisztina, Sebesi Éva, Szabó Gergely