Márciusban színházban voltunk

Színpadbejárás a látássérülteknek az akadálymentesített színházi előadás keretében.

Március 20-án ismét. Mint ahogyan tavaly húsvét előtt, az idén is meghívást kaptunk a Csikibe, a 90 decibel projekttől egy narrált előadásra. Conor McPherson,  ír kortárs szerző: A gát című darabját  tekinthettük meg, Bérczes László  rendezésében.

Az előadás a stúdióban kapott helyet, mely ideális miliő volt egy ír kis kocsmában játszódó darabhoz.

Az előadást megelőzően bejárhattuk a díszleteket, melyre kellő időt és segítséget kaptunk.

A bemutatott darabot a kis kocsmákban szokásos hangulat övezte, az ismerős zörejek, a kandalló duruzsolása és még a cigaretta füst is hozzájárult, hogy lélekben a helyszínre kerüljünk, s felejtve a kinti napsütést, egy téli estére térjünk be. Megismerhettük a „hétköznapi” szereplőket, kik betérve még nem sejtették, hogy ez az este több lesz számukra…

A lassan kibontakozó beszélgetések és találkozások során észrevétlenül avatódtunk be életükbe, mindennapjaikon túl érzelmeikbe, gondolataikba. A négy férfi nem mindennapi kitárulkozását egy hölgy segítette jelenlétével és tette bensőségessé, barátivá és fokozatosan egyre intimebbé.

Bár az este és a darab egy ponton befejeződött, de sejtette, hogy különös találkozásuk nem ért véget és ismeretségük mélyebbé, barátibbá vált. Az utolsó jelenet sejtette, hogy a történet nem zárult le az ajtó becsukódásával.  S lehetőséget adott számunkra is nemcsak a darab tovább gondolására, hanem a bennünk keltett gondolatok és érzelmek nyomán, ebben a hangulatban beszélgethettünk tovább férjemmel sétálva, a hazafelé vezető úton.

A vizuális információ fejhallgatón keresztül érkezett, melyhez az előadás előtt megfelelő eszközt kaptunk.

A narráció lényege volt, hogy igyekezett nem zavarni a cselekményt, a párbeszédeket és meghagyta a dramaturgiai csendeket is.

Bonec Ervin kellemes hangján élvezhettük a kiegészítő szöveget és hallássérült társaink jeltolmács segítségével kaphattak teljesebb élményt.

Kitűntetett esemény és egyben úttörő is itt Somogy megyében e szolgáltatás, melynek révén kiemelkedővé válhat egy szép vasárnap délután.

A programra az idén 28-an jelentkeztünk egyesületünkön keresztül, örömünkre, többen, mint a múlt évben.

Ígéretet kaptunk a folytatásra, s reméljük, hogy minél többen kipróbáljátok, és kedvet kaptok e nem mindennapi élményhez!


A képeket a kaposváry Csiky Gergely Színház engedélyével használtuk fel.