Budapesti aluljárók hangostérképe

Már használható, kipróbálható három budapesti aluljáróban az eligazodást segítő hangos navigáció, a Hangmap. A telefonos applikációt érdemes otthon letölteni és ennek segítségével könnyebben eligazodhatunk a Nyugati téren, a Kelenföldi pályaudvar aluljárójában és a Népligetnél. Az app ingyenes és mind az Android, mind az iOs rendszerű telefonokon használható.
Budapest Móricz Zsigmond körtéri aluljáró

Előfordult már, hogy elkeveredtél nagy belső terű aluljáróban? Nos, alighanem mindenki járt már így, azok is, akik látóként próbálnak eligazodni egy-egy jelentős földalatti csomóponton. Vagyis mindenkinek lehet segítség a Hangmap, a hangos beltéri navigáció, amelyet ezúttal a GPS is segít. A lejáratokat-kijáratokat a műholdas navigációval lehet ellenőrizni, kiválasztani.

A használat közben az alkalmazás megmutatja, felajánlja, hogy melyik a hozzánk legközelebb lévő aluljáró bejárat. Természetesen listából bármelyik lejárat kiválasztható. Lent az aluljáróban eligazít, támpontokat ad és figyelmeztet az akadályokra. A célt szintén egy listából lehet kiválasztani. Amikor ismét a felszínre érsz, vagyis eléred a kiválasztott célt, akkor az alkalmazás felkínálja a lehetőséget, hogy ellenőrizd az adott pontot. Figyelembe kell azonban venni, hogy a GPS pontossága 15-20 méter, vagyis, ha túl közel van egymáshoz két aluljáró kijárat-lejárat, akkor érdemes más ellenőrzést is alkalmazni.

Szöveget és hangos tartalmat is ad az alkalmazás, vagyis nem csupán a szövegolvasót, hanem a tartalomhoz rendelt valódi hangot is választhatjuk. Ezek mind lehetőségek, a használónak kell eldönteni, melyiket választja. Érdemes az applikációt egyébként már otthon letölteni, így nem használjuk a mobil adatforgalmat. Az alkalmazás működése során a letöltött tartalomból dolgozik. Azért is fontos, hogy már korábban a rendelkezésünkre álljon az app, mert a használata ugyan nagyon egyszerű, de meg kell szokni, meg kell tanulni, hogy az aluljárókban könnyen tudjuk kezelni.

A fejlesztők egy hibajavítás menüpontot is bevezettek, ezt az app alsó részén találjátok. Arra kérnek mindenkit, hogy ha rendellenességet találtok, vagy esetleg szeretnétek módosítást kérni, ide írjátok meg. A gombra kattintva egyszerűen egy üzenetet tudtok küldeni, és egészen biztosak lehettek benne, hogy fejlesztők válaszolnak minden egyes megjegyzésre.

A Hangmap aluljárók alkalmazás, egyelőre Budapesten a Népligetben, a kelenföldi pályaudvarnál és a Nyugati téri aluljáróban lehet használni. A tervek szerint az elérhető aluljárók köre bővülni fog.

A Hangmap aluljáró letöltése