Beszámoló a múzeumi látogatásról

néprajzi kiállítás kép

Csak egy órás volt az előadás, de minden résztvevő mosolyogva jött ki a Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeumból, miután részt vett a néprajzi kiállítás interaktív tárlat látogatásán .

Egyesületünk Kaposvári Kistérségi Csoportja január 24-én ismét múzeumba látogatott, de ezúttal a hagyományostól eltérő formában. A nemrég megnyitott néprajzi kiállítás díszletei közt körben ülve, somogyi pásztorok alkotásaival a kezünkben hallgattuk Pisztora Zsófia elbeszélését a XVII. és a XIX. század pásztor társadalmának életéről. A természet ölelésében élő, többnyire magányos életforma mellett gyönyörűen díszített használati tárgyak születtek. A pásztorok rangsorában legalul álló kondások elismerten a legfurfangosabb, legügyesebb pásztorok voltak. Az akkor még hatalmas somogyi erdőségekben őrizték és gondozták állataikat, gyakran egész évben. Maguk készítette használati eszközeiket gyönyörűen díszítették és mindig tarisznyájukban hordták.

Kezünkbe foghattuk a leleményes zárakkal ellátott gyufatartókat, sótartókat, borotva tartókat,a terelésre használt ostorokat, a tökből készült víztartó edényt, és a „tükröst”, amit nem nők használtak, hanem az ünneplősre pedert bajusz megtekintésére szolgált. A somogyi hosszú furulyát kézbe vettük, majd a hangját is meghallgattuk. A balták nem csak az állatok megfékezéséről, de a férfiak közti verekedésekről is beszéltek.

Az előadás után a kiállított tárgyakat megnézve már jobban értettük azok szerepét a pásztorok életében. A gyönyörű díszítések közül többet tapintható formában is megsimogathattunk, és a citerát is megszólaltatta egyik sorstársunk. A szövés logikáját széles színes szalagok segítségével érthettük meg.

A hely mindenkit elvarázsolt kis időre, jó volt megmártózni kicsit a múlt századok pásztorainak világában. Kifelé menet kis csokit kaptunk, amit kár lett volna megenni, olyan szép népi motívummal volt díszítve. Köszönjük ezt az üdítő órácskát!

Néprajzi kiállítás képek

Vakon megbízhat bennünk!