Az egyesület története

Magyarországon a látássérültek érdekvédelme 1918-ban, az első világháborúban látásukat vesztettek támogatására szerveződött. Az országos Szövetség megyei szervezeteként Somogy megyében 1956. óta nyújtanak szolgáltatásokat a látásfogyatékosoknak.
Egyesületünk 2004. november 12-én alakult, a látássérültek érdekvédelmi szervezeteit érintő országos átalakulási folyamat részeként. A bírósági bejegyzés 2005. február 16-án jogerőre emelkedett. Az egyesület még néhány hónapig, az országos szinten nehézkesen zajló átalakulás miatt, a régi struktúra megyei szervezetével párhuzamosan, lényeges személyi változásokkal, anyagi alapok nélkül működött.

Ez az időszak a megyei, községi önkormányzati és nonprofit szervezetekkel történő kapcsolatrendszer kiépítésére adott lehetőséget. Ezek a kapcsolatok mára stabil, napi szinten működő, biztonságos hálóvá erősödtek szervezetünk körül.
Eközben tagságunk 680 főnyi, Somogy megyei látássérültre bővült. A tagság alig 1%-a dolgozott, az információk a megye látássérültjeihez nehezen jutottak el, a szervezettség szintje alacsony volt.

2005. július 1-től kezdtük aktív működésünket két munkatárssal. Elavult infrastrukturális háttér mellett szerény anyagi eszközök álltak rendelkezésünkre, de kitűztük új céljainkat és az alaptevékenységeinket elindítottuk.
A következő években az egyre bővülő saját erőfeszítéseknek köszönhetően működésünket sokrétű tevékenységek jellemzik.

Mára közel 20 munkatárssal dolgozunk akkreditált munkahelyként, korszerű irodát, a megyében öt kistérségi csoportot működtetünk.