A vakvezető kutya megbízható társ

Kaposvári vakvezető kutyák: Strimmel és Emma a vakvezető kutyák világnapján 2015-ben.

A vakvezető kutya megbízható társ
2015.04.26., vasárnap 16:12, Kaposvármost.hu

Együtt élnek és segítik a gazdájukat a mindennapokban. Április 27-én van a vakvezető kutyák világnapja, ennek alkalmából tartott bemutatót a nagyközönségnek a Vakok és Gyengénlátók Somogy Megyei Szövetsége szombaton a plázában.
Több vakvezető kutyára lenne szükség Magyarországon, mivel mintegy 80 ezer látássérült ember él az országban, és csupán a vak emberek mintegy egy százalékának segíti életét vakvezető kutya – mondta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Látótárs elnevezésű projektjének vezetője az MTI-nek.
Temesváry Krisztina közölte: ma Magyarországon mintegy 100 körüli azon kutyák száma, amelyek vakvezető tanúsítvánnyal rendelkeznek. Évente ugyanis csak igen kevés – 10 körüli – vakvezető kutyát tudnak kiképezni, mivel ez drága és időigényes.
Egy vakvezető kutya kiképzése mintegy 2 évig tart és csaknem 2 millió forintba kerül. Ezért is döntött úgy a Nébih, hogy egy vakvezető kutya képzését nyomon kíséri és segíti a hivatal.
Magyarországon négy vakvezetőkutya-kiképzéssel foglalkozó központ működik, a legnagyobb Csepelen. A vakvezető kutyák kiképzéséhez szükséges anyagi forrásokhoz főként pályázatok útján és adományokból jutnak hozzá a kiképzéssel foglalkozók.
A Nébih azért is tartja fontosnak a Látótárs projektet, mert felhívja a figyelmet a segítő – kiemelten a vakvezető – kutyák társadalmi szerepének fontosságára. A vakvezető kutyák világnapját április 27-én tartják – mondta a projektvezető, hozzátéve, hogy a Nébih felhívja mindazokat, akik az országban valamilyen módon segíteni tudják a vakvezető kutyák kiképzését, csatlakozzanak a Látótárs projekthez.
Az érdeklődők bővebb információt a programról a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségénél kaphatnak.
Szerző: Felső György, S. Kovács Zoltán
Forrás: MTI