Szeptemberi kirándulás

Székesfehérvári sétáló utca

A Kaposvári Kistérségi Csoport egész napos kirándulást szervez 2017. szeptember 8-án pénteken.

A program a Siófok Víztorony, Székesfehérvár Fő tér, Bazilika, Romkert és végül a Bory-vár megtekintése.

Indulás a Vasútállomással szembeni parkolóból 7:30. Gyülekezés 7 órától.
Hazaérkezés várható ideje: 20:00

Költségek: látássérülteknek 1000 forint,
pártoló tagoknak 1500 forint,
teljes ár 4200 forint.
Kiadások fedezik az autóbusz költségét, belépőjegyek árát és egy ebédet, melyet Fehérváron fogyasztunk el.
Tagjaink és pártoló tagjaink számára a kedvezmény azért lehetséges, mert a teljes összeget az Egyesület kistérségi csoportja fedezi, tagjaink csak hozzájárulást fizetnek a kiránduláshoz.
Jelentkezni lehet szeptember 5.  reggel 8-óráig a következő elérhetőségeken:
Iroda : 82/ 319-229 30/505 9981
Nemesné Kiss Gabriella: 31/324 7830 nemesnekissgabi@somogyivakok.hu
Egyéb helyre történő jelentkezést nem áll módunkban elfogadni!
Bármilyen kérdés felmerül jelezzétek az elérhetőségeinken!
Erre a programra 3 kísérőt tudunk biztosítani, ha szeretnéd igénybe venni ezt a lehetőséget, kérlek a jelentkezéskor jelezd ezt nekünk!

Egy kis információ:

Siófok Víztorony

A Víztorony Siófok legemblematikusabb épülete, amely a város szívében emelkedik a magasba. A torony 2012-ben, építésének 100. évfordulóján újult meg teljes egészében. A műemlék különlegessége, hogy a toronyba, az épület kilátó szintjeire 2 panorámalifttel juthatnak fel az érdeklődők, akik elé a magasban a lélegzetelállító balatoni panoráma tárul.
A 45 méter magas építményben (amely 1912-ben Gergely Jenő és Gut Árpád terve alapján készült), négy teljes értékű szórakozási, kikapcsolódási lehetőség várja a vendégeket, a 360°-ban körbejárható nyitott kilátó rész, Szentkirályi oxigén bár, Panoráma kávézó és valamint Samsung élményközpont. A felső rész külön érdekessége, hogy forgásával egyhelyben ülve egy ital mellett lehetőség van a teljes körpanoráma megtekintésére.

Bory-Vár

„A kövek beszélnek”
A várat Bory Jenő (1879-1959) szobrászművész és építészmérnök építette, saját tervei és fantáziája alapján 40 nyáron keresztül, emléket emelve a hitvesi szeretetnek és művészi álmainak.
Többnyire egyedül, a két kezére hagyatkozva dolgozott, legfeljebb néhány alkalmi segítséget vett igénybe. Képzett építész volt, mégsem konkrét mérnöki rajzok, inkább a fantázia ihlete és az adott terepviszonyokhoz való alkalmazkodás irányították munkájában. A lassan fölnövő falak, tornyok formái, az általuk ölelt terek ugyanannak a művészi elképzelésnek lettek az eredményei, mint a szobrok, így a Bory-vár nem más, mint egy építészeti formákat és méreteket öltő szobrászati műalkotás.

Székesfehérvár belvárosa
Az Óváros , Fejér megyei székhely egyik legkisebb városrésze, történelmi és turisztikai szempontból Magyarország egyik legfontosabb területe. A történelmi belvárost részben ma is városfalak veszik körül, melyek azonban két kivételtől eltérően végig belső udvarokban húzódnak.
A belváros középpontjában található Városház tér a város főtere. A belőle kiinduló, palotákkal és rezidenciákkal szegélyezett Fő utca a belváros gerince.
A fehérvári vár mai képét túlnyomóan barokk vagy késő barokk (pl.: püspöki palota – empire és copf) stílusú épületek jellemzik; az Árpád fürdő és néhány lakóépület jellegében a szecessziós építészet jegyeit is fellelhetjük, a megyeháza és a híres Magyar Király Szálló klasszicista stílusban épült, a Vörösmarty Színház pedig eklektikus. De megtaláljuk a gótikanyomait is, ennek legszebb példája a régi vármegyeháza valamint a város egyetlen épségben fennmaradt középkori műemléke, a Szent Anna-kápolna. A várban található a város székesegyháza, a gótikus-barokk Szent István-bazilika.
Az egykori Nagyboldogasszony-bazilika romjait bemutató romkert Magyarország hivatalos nemzeti emlékhelye.[2] Annak a bazilikának a maradványait rejti, ahol 37 magyar királyt koronáztak meg, és amelyet 15 végső nyughelyéül is választott.
A falakon belül élő népesség száma alacsony. Ennek nem csak a viszonylag kicsi terület az oka: a belvárosban templomok, múzeumok, irodák, üzletek, éttermek és kávéházak sokasága található.

Szeretettel várunk mindenkit!