MVGYOSZ hírlevél 60. szám 2019.12.14. Együtt formáljuk élhetőbbé a világot!

Az MVGYOSZ érdekképviseleti tevékenysége

Elegendő az arcképes igazolvány a közlekedési kedvezmény érvényesítéséhez

A  Volánbusz Zrt. Forgalmi és Kereskedelmi Igazgatósága 2019. november  29-én kelt válaszlevelében arról tájékoztatott, hogy a társaság járatain  a 85/2007-IV.25 sz. közforgalmú személyszállítási utazási  kedvezményekről szóló Korm. Rendelet szerint, a jogosultságát  megfelelően igazoló vak személy és kísérője (1fő) együtt utazás esetén  helyközi autóbusz járaton 90%-os kedvezményű menetjegy igénybevételére  jogosult, korlátlan számban.

A  kísérő személyazonosságát vizsgálni nem kell. Az utazási kedvezmények  az alábbi jogosultsági igazolások valamelyikének felmutatásával vehetők  igénybe: a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége által  kiadott, bélyeggel vagy bélyegzővel érvényesített arcképes igazolvány (a  bélyegek, illetve bélyegzők lenyomata egyesületenként különböző lehet),  vakok személyi járadékában részesülő személy az erről szóló igazolás  bemutatásával, fogyatékossági támogatásban részesülő személy az ezt  igazoló hatósági bizonyítvány bemutatásával. Tehát amennyiben az  érintett személy az MVGYOSZ által kiadott arcképes igazolvánnyal  rendelkezik, jogosult a kedvezményre, a vakság tényét tovább vizsgálni  nem kell, ilyen igazolást a buszvezető sem kérhet.

TOVÁBB A RÉSZLETEKRE

 

Megszületett a döntés a nyugdíjak, egyéb ellátások emeléséről

A  napokban került kihirdetésre a nyugellátások és egyes más ellátások  2020. január havi emeléséről rendelkező 300/2019. (XII. 11.)  kormányrendelet.

A  kormányrendelet értelmében a 2020. január 1. előtt megállapított  nyugellátások és egyes más ellátások 2020 januárjától 2,8 százalékkal  kerülnek emelésre. Ez úgy történik, hogy az ellátás összegét először a  fent említett 0,7 százalékkal emelik meg, majd az így megnövelt összegre  kerül végrehajtásra a 2,8 százalékos mértékű emelés. A most tárgyalt  nyugdíjemelés érinti a saját jogú és hozzátartozói nyugellátásokat (pl.  özvegyi nyugdíj, árvaellátás, stb.), továbbbá egyéb ellátásokat, pl.:  rokkantsági ellátás, rehabilitációs ellátás, rokkantsági járadék,  fogyatékossági támogatás, vakok személyi járadéka, hadigondozottak  pénzellátásai, stb. A 2020. januári ellátást már emelt összegben kapják  az érintettek. Ha a rokkantsági járadék 2020. január 1. után kerül  megállapításra, annak havi összege 38.670 forint.

TOVÁBB A RÉSZLETEKRE

 

Az MVGYOSZ rendezvényei

Meghívó a Távszem projekt záróeseményére

A  Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) szeretettel  meghív minden érdeklődőt a Távszem projekt ünnepélyes záró  rendezvényére.

Időpont: 2019. december 16. hétfő, 10:30 óra.

Helyszín: MVGYOSZ székház (1146 Budapest, Hermina út 47.)

A  Távoli segítségnyújtás látássérült emberek számára / Távszem projekt  EU-s és hazai finanszírozásból valósul meg 2018 január és 2019 december  között közel 470 millió forintból. A projekt eredményeként létrejött  Távszem szolgáltatás nyilvános tesztidőszaka 2019. július 16-án indult  el.

A  szolgáltatás lényege, hogy a vak és gyengénlátó emberek egy  akadálymentes okostelefonos applikáción keresztül, a hét minden napján,  hétvégén és munkaszüneti napokon, éjjel-nappal hívhatják a távsegítséget  biztosító operátorokat, akik a távolból helyettük látnak.

Kérjük, részvételi szándékukat az info@tavszem.hu e-mail címen jelezzék 2019. december 11-ig.

Az eseményt a Távszem Facebook oldalán élőben közvetítjük.

TOVÁBB A RÉSZLETEKRE

 

Az MVGYOSZ hírei

Költözés miatt szünetel a Távszem szolgáltatás

Értesítünk  minden kedves felhasználót, hogy az MVGYOSZ költözése miatt a szövetség  többi szolgáltatásához hasonlóan a Távszem is leáll december folyamán. December  18-án szerdán reggel 8 órától december 20-án pénteken reggel 8 óráig a  Távszem operátori központ és a teljes informatikai rendszer költöztetése  miatt folyamatos leállás lesz a Távszem szolgáltatásban.

Kérjük, számítsanak rá, hogy ezen a két napon a Távszem egyáltalán nem lesz elérhető.

TOVÁBB A RÉSZLETEKRE

 

Költözés miatt szünetelnek a szolgáltatások

Ezúton  tájékoztatunk minden érintettet, hogy az MVGYOSZ Budapest, Hermina út  47. alatti székházának felújítása 2020-ban megkezdődik.

A  felújítás idejére a székházban zajló összes tevékenységet egy  ideiglenes telephelyen, a Budapest, Thököly út 105. szám alatt folytatja  a szövetség.

A költözés 2019 december második felében és 2020 januárjában zajlik majd.

Ezért az MVGYOSZ székházában elérhető szolgáltatások 2019. december 12-ig vehetők igénybe.

Braille-  és hangoskönyvet kölcsönözni, segédeszközt vásárolni, okostelefon  használatot tanulni, jogi ügyekben segítséget kérni, stb. terv szerint  2020. február első hetében lehet majd ismét.

Angyal Gábor

szakmai vezető

 

Mi történt a kutyaiskolában?

Sikeres vakvezető kutya közlekedésbiztonsági vizsgát tett Szenczi Angéla és Rella vakvezető kutya.

Gratulálunk a párosnak!

Köszönjük Rella nevelését Andriska Noéminek és családjának!

Vizsgabírók: Nyíriné Kovács Mária, Bernáth Zsóka és Rózsa Kata.

Kiképző: Németh Ágnes.

Sikeres közlekedésbiztonsági vizsgát tett Stecher Andrea és Reena vakvezető kutya.

További biztonságos közlekedést kívánunk!

Köszönjük  kölyöknevelői munkáját dr. Kopniczky Zsoltnak és családjának.  Vizsgabírók: Hajdu Mária, Juhászné Mályi Edit, Renkó Zsuzsanna.

Kiképző: Rózsa Kata.

Schiff Mónika

VKK vezető

 

Nemzetközi hírek

WBU sajtóközlemény az emberi jogok világnapja alkalmából – 2019.12.10.

Az  ENSZ közgyűlése 1948. december 10-én fogadta el az Emberi jogok  egyetemes nyilatkozatát, amely kimondja, hogy minden ember szabadnak  születik, azonos méltósággal és egyenlő jogokkal rendelkezik.

Az ENSZ 1950-ben nyilvánította december 10-ét az emberi jogok világnapjává.

A  Vakok Világszövetsége (WBU) a világnap alkalmából sajtóközleményében  ismét elkötelezi magát a vakok és gyengénlátók másokéval megegyező  emberi jogai, teljes körű társadalmi bevonása és szerepvállalása  mellett.

Ollé Attila

nemzetközi referens

TOVÁBB A SAJTÓKÖZLEMÉNYRE

 

Az MVGYOSZ szolgáltatásai

Akik a távolból helyettünk látnak – Bemutatkoznak a Távszem operátorok

Beszélgetés Viczián Attiláné Távszem operátorral

„Optimista,  empatikus, vidám, az új ismeretek felé nyitott személyiségnek tartom  magam. Nehezebb élethelyzetekben megkeresem a belső motivációmat, hogy  miért érdemes küzdeni, újrakezdeni. Ehhez elengedhetetlen egy pozitív,  vonzó, erős, én-motiváló jövőkép kialakítása. Az unokahúgom vak. Több  alkalommal segíthettem neki videóhíváson keresztül. Ez motivált abban,  hogy jelentkeztem operátornak. Nagyon örültem, hogy kiválasztottak a  munkára, és így szervezett keretek között tehetek azért, hogy a  látássérült embereknek könnyebb legyen a hétköznapi életük. Bizonyos kor  után arra jöttem rá, hogy segíteni rengeteg módon lehet. De vajon  hogyan tudunk jól segíteni? Fontos, hogy megfontoltan és szakszerűen  tegyük ezt, hiszen a nem megfelelő odafigyeléssel a legjobb szándékunk  ellenére is árthatunk. A felhasználók nagyon kedvesek, barátságosak, és  együttműködőek. Lelkesek és örömmel használják a Távszemet.”

TOVÁBB A BESZÉLGETÉSRE

 

Okosmorzsák

Információgyűjtés könnyebben a Freedom vágólap segítségével

A JAWS program lehetőséget ad arra,  hogy több helyről származó szövegrészeket a vágólapra másolva, majd  onnan bármilyen fájlba beillesztve menteni lehessen azokat. Először meg  kell keresni, majd kijelölni azt a szövegrészt, amit elsőként szeretne  másolni. A másolás a ctrl+c billentyűparanccsal történik, de csak az  első esetben.

Következik egy újabb szövegrész  kijelölése. Ha ismét ctrl+c-vel próbálná a vágólapra másolni, az  előzőleg már ott levő szöveg elveszne. Ezért kell használni a JAWS  program vágólap parancsát, amelyet a jaws gomb+windows+c lenyomásával  érhet el. Az utoljára kijelölt szövegrészt összefűzi a képernyőolvasó az  előzőleg másolt információval. A kijelölést és a jaws+windows+c  használatát addig kell folytatni, amíg minden fontos adatot össze nem  gyűjtött.

A jaws gomb vagy az insert, vagy a  capslock. A windows pedig hagyományos billentyűkiosztás esetén a bal  alttól balra helyezkedik el, vagy a jobb alttól jobbra.

Végül egy üres szövegszerkesztőbe a ctrl+v parancs segítségével illeszthető be az összegyűjtött információ.

Reméljük, akár tanulásnál, akár más helyzetben hasznosnak találják majd ezt a rövid leírást.

Kérem, hogy írják meg, miről olvasnának szívesen a jövőben megjelenő okosmorzsák rovatban. Az ötleteket az okosklub@mvgyosz.hu címre várom.

Berkó Norbert

 

Újabb könyvek az online hangoskönyvtárban

Az alábbi új hangoskönyvek érhetőek el

az MVGYOSZ online hangoskönyvtárában:

tovább a könyvlistára

Jó olvasást kívánunk!

  1. Nagyné Berke Mónika

 MVGYOSZ munkatárs

 

Heti könyvajánlók

Családregény, filmadaptáció a Bodor Tibor Hangoskönyvtárban

Louisa May Alcott: Kisasszonyok

A  March család négy lánya – Meg, Jo, Beth és Amy – számára nehéz idők  járnak. Édesapjuk az amerikai polgárháborúban szolgál, anyjuk otthon  igyekszik elfogadható életet teremteni. Sok megpróbáltatást és jó pár  örömteli fordulatot végigélve, a lányokból igazi kisasszonyok válnak a  történet végére. „Vigasztalódj meg, drága lélek! A felhők mögött mindig  ott a fény.”

TOVÁBB AZ AJÁNLÓRA

 

 

Köszönjük, hogy elolvasta hírlevelünket!

 

A hírlevelet szerkesztette:

Sztakó Krisztina, Sebesi Éva, Szabó Gergely