MVGYOSZ hírlevél 33. szám 2019.07.19. Együtt formáljuk élhetőbbé a világot!

Az MVGYOSZ érdekvédelmi tevékenysége

Akadálymentesítési ajánlás készül a hírközlési szolgáltatóknak

A Hírközlési Érdekegyeztető Tanács (HÉT) a magyarországi hírközlési szolgáltatókat tömörítő, 2002-ben létrejött szervezet.  Az ajánlás kidolgozása során nemcsak az országos érdekképviseleti  szervezetek, hanem a HÉT tagok fogyatékossággal élő munkavállalóinak  véleményét is kikérték. Az ajánlás célja a hírközlési szolgáltatások  felhasználóinak igényeire reagáló önszabályozás az infokommunikációs  akadálymentesítés területén. Mintaként a szűrőszoftver ajánlás  szolgált,amely a gyermekek káros internetes tartalmaktól való védelmét  hivatott elősegíteni. A most születő dokumentum természetesen azon  szolgáltatókra is vonatkozik majd, amelyek később csatlakoznak a  HÉT-hez, illetve a közvélemény tájékoztatását is célul tűzték ki. Fontos  alapelv, hogy a vállalások nem jelenthetnek aránytalan terhet a  szolgáltatók számára, illetve nem tesznek olyan vállalásokat, melyek  jogszabály módosítást igényelnek.

TOVÁBB A HÍRRE

 

Hírek, közlemények

A MÁV tájékoztatása

Értesítjük  a Zugló Vasútállomáson és környékén közlekedőket, hogy július 19-ével  kezdődően a MÁV karbantartási munkákat végez az állomás területén.

A  munkálatok során többek között az állomás peronjai is új burkolatot  kapnak, melyben taktilis burkolati jelzések is kiépítésre kerülnek.  Emellett sor kerül az állomás létesítményeinek kifestésére és a  perontető karbantartására is.

A  munkavégzés terv szerint október végéig tart. Kérjük, hogy a munkálatok  ideje alatt a munkaterületen és környékén fokozott figyelemmel és  óvatossággal közlekedjenek!

  1. Nagy Sándor

elnök

 

Az MVGYOSZ szolgáltatásai

Bővül az RTV műsorújság tartalma

Az  MVGYOSZ már több évtizede készíti a Rádió és televízió műsorújságot  Braille-nyomtatásban. A kiadvány alapvetően a közszolgálati adók  műsorrendjét tartalmazza, de az első nagy kereskedelmi televíziók (RTL  Klub és TV2) műsorainak időpontja és rövid ismertetője is megtalálható  benne. Az M3 csatorna indulásakor – előfizetői igény alapján – a „retro”  televíziós csatorna műsora is bele került az újságba. Nemrégiben  azonban megszűnt az M3. Az MVGYOSZ felmérést végzett az előfizetők  körében, hogy legyen-e másik csatorna műsorismertetője az RTV újságban,  ha igen, akkor melyik legyen az? A felmérés eredményes volt.

Az előfizetők 22%-a válaszolt a kérdésre.

Az  alábbi tévécsatornákra érkeztek javaslatok: M5, Hír TV, M4 Sport Film+,  Izaura TV, Sport 1 és ATV. A válaszadók 49%-a az M5 adót nevezte meg,  így az M3 által hagyott „űrt” az M5 fogja betölteni.

Angyal Gábor

szakmai vezető

 

A Louis Braille Könyvtár zárva tart

  1. július 23. kedd.

Megértésüket köszönjük!

Páll Erika könyvtáros

 

 

Az MVGYOSZ segédeszközboltjának kínálatából

Heti ajánlatunk a kutyáknak szól…

Akarom mondani a kutyák gazdáinak,

de a kedvezményezettek a kutyák!

TOVÁBB A HETI AJÁNLATOKRA

 

Heti könyvajánlók

Sporttörténet (bikaviadal) a Bodor Tibor Hangoskönyvtárban

Ernest Hemingway: Halál délután

120  éve születettErnest Hemingway Nobel-díjas amerikai regényíró,  elbeszélő, publicista (1899. július 21. – 1961. július 2.) A tényekre  kíváncsi olvasó a részletes és tudós elemzésből pontosan megismerheti a  „valódi spanyol bikaviadalt”, sőt a mellékelt szótárból még a  szakkifejezéseket is megtanulhatja. A bikaviadal nem sport a szó  angolszász értelmében, azaz nem egyenlő esélyű vetélkedés a bika és az  ember között, erre még csak kisérlet sem történik.

TOVÁBB AZ AJÁNLÓRA

 

Tárcák, karcolatok a Louis Braille Könyvtárban

Móra Ferenc: Túl a palánkon

140  éve született Móra Ferenc író, újságíró, muzeológus, (1879. július 19 –  1934. február 8.) „Hát hogyne hoztam volna! Előrelátó ember vagyok én  és mióta az unokámhoz járok iskolába, azóta a gyakorlati érzékem is kezd  kifejlődni.

– Apapa, – szólított föl az elutazásom előtt való nap – add ide csak te énneköm a zsebödbül azt a csavajós tokot.

– Minek ez teneked?

– Csak ki akarom töjni a högyit.

– Ugyan ne mondd! Akkor aztán mit csinálok én vele?

– Akkoj majd azt mondod, hogy „gyeje Fejikém, mit adok én teneköd” és akkoj neköm adod játszani.”

TOVÁBB A KÖNYVAJÁNLÓRA

 

 

Köszönjük, hogy elolvasta hírlevelünket!

 

A hírlevelet szerkesztette:

Sztakó Krisztina, Sebesi Éva, Szabó Gergely