MVGYOSZ hírlevél 3. szám 2020.01.10. Együtt formáljuk élhetőbbé a világot!

Az MVGYOSZ hírei

Költözés miatt szünetel a Távszem szolgáltatás

Felhívjuk a Távszem felhasználók figyelmét, hogy az operátori központ és

a  szövetség informatikai rendszerének költözése miatt 2020. január 14.  kedden reggel 8 órától január 16. csütörtök reggel 8 óráig szünetel a  Távszem szolgáltatás.

Ez idő alatt a Távszem nem lesz elérhető.

Január 16-ától a szolgáltatás a korábbiakkal megegyező módon működik tovább.

A leállás az mvgyosz.hu és a tavszem.hu honlapokat, az MVGYOSZ Hangoskönyvtár alkalmazást és az MVGYOSZ munkatársaknak küldött levelek beérkezését nem érinti.

Megértésüket köszönjük!

  1. Nagy Sándor

elnök

 

Folyamatban az MVGYOSZ szolgáltató központ költöztetése

Megfeszített  tempóban zajlik az MVGYOSZ szolgáltató központ kialakítása a Thököly  úti telephelyen, annak érdekében, hogy a tervezett időpontban, február  elején újra megnyíljon és fogadhassa az ügyfeleket.

A  Hermina úti helyszínről már tavaly december végén átszállították a  berendezést. Az eredetileg beépített bútorokat leleményes kollégáink  szétbontották, és azok újrafelhasználásával építik fel ismét a  segédeszközboltot, a Braille- és hangoskönyvtárat. Szakértelmük és  szorgalmuk révén a szövetség több millió forintot takarít meg. Az  ügyfélforgalmat bonyolító részleg a második emeleten kapott helyet.

A létesítmény lifttel is megközelíthető lesz. A személyfelvonó nyomógombjait Braille-feliratozással már akadálymentesítettük.

A nyitás pontos időpontjáról a későbbiekben adunk részletes tájékoztatást.

Angyal Gábor

szakmai vezető

 

Az MVGYOSZ szolgáltatásai

Az online hangoskönyvtár 2020. évi használatának feltétele

Az MVGYOSZ online hangoskönyvtárával kapcsolatban a következőkre hívjuk fel az alkalmazást használók figyelmét:

Többen  kerestek meg minket azzal a kérdéssel, hogy miért nem tudnak  bejelentkezni a Hangoskönyvtár alkalmazásba, illetve miért léptette ki  őket az applikáció.

A  2019-es évben még elérték az alkalmazáson keresztül az online  hangoskönyvtárat, de 2020-ban már nem tudják azt használni. Nem sikerült  az aktiváció, vagy hiába írták be a bejelentkező képernyőn a belépési  adatokat.

TOVÁBB A HÍRRE

 

Ismerjük meg a mentorok munkáját!

Beszélgetés Bora Sándor mentorral

„Akik  a távolból helyettünk látnak” sorozatban elbeszélgettünk a Távszem  operátorokkal és ügyfélszolgálati munkatársakkal. Januártól bepillantást  nyerhetünk a mentorok munkájába, akik a látássérülteknek, igény  szerint, az iPhone és a Távszem alkalmazás használatát megtanították,  segítettek a regisztrációban, valamint bármilyen felmerült kérdésre  igyekeznek válaszolni, nem utolsósorban pedig kapcsolatot jelentenek a  Távszem projekt csapata és a tagegyesületek között. Ismerkedjünk meg  velük kicsit közelebbről!

„Már  a projekt megjelenése előtt évekkel használtam iPhone-t és napi  kapcsolatban álltam látássérült egyesületi tagokkal. Így magától  értetődő volt, hogy ha erre lehetőség van, szeretném átadni azt a tudást  és tapasztalatot, aminek elsajátításával egy önállóbb életet ismerhet  meg minden látássérült.

„Soha  ne mondd, hogy soha!” Ha megpillantod az ajtót a „Távszem” felirattal,  ne félj belépni rajta, mert odaát egy önállóbb, szabadabb világ vár.”

TOVÁBB A BESZÉLGETÉSRE

 

Hogyan segít a Jogsegély szolgálat a szövetségben

Kedves Olvasók!

E  rovatot azzal a céllal hoztuk létre, hogy abban olyan, elsősorban jogi  tárgyú kérdések, problémák kerüljenek terítékre, amelyek az önök  érdeklődésére tarthatnak számot.

Ennek jegyében a jogtanacsos@mvgyosz.hu email  címre várjuk javaslataikat, felvetéseiket olyan jogi kérdésekben és  témákban, amelyek a hírlevélben feldolgozhatók és feltételezhetően  többeket érintenek.

Gulyásné dr. Bölkény Ágota

jogtanácsos

 

Okosmorzsák

A megújult Firefox böngésző

Nemrég  az NVDA blogon megjelent egy cikk, amely az NVDA képernyőolvasó  szemszögéből ugyan, de részletesen tárgyalja az új Firefox böngésző  újdonságait, amelyeknek a Jaws felhasználók is örülhetnek.

Az olvasónézet segítségével könnyebben elolvashatunk egy cikket.

A program beállításait is átdolgozták a jobb használhatóság érdekében.

A teljes cikk itt olvasható:

https://www.nvda.hu/2019/11/

25/a-megujult-mozilla-firefox-ujdonsagai/

Berkó Norbert

 

Heti könyvajánlók

Filmregény, lélektani regény a Bodor Tibor Hangoskönyvtárban

Kazuo Ishiguro: Napok romjai

1956  forró nyara. Az előkelő Darlington Hall elegáns főkomornyikja, Stevens  új gazdája biztatására néhány napos kirándulásra indul.

Fő  célja azonban nem Dél-Anglia lenyűgöző tájainak megismerése, hanem egy  találkozó: azt reméli, hogy sikerül visszacsábítania házvezetőnek Miss  Kentont, akivel valamikor évekig együtt dolgozott.

Ám kisebb-nagyobb kalandokkal tarkított utazása egyszersmind jelképes is.

TOVÁBB AZ AJÁNLÓRA