Családi Nap

2018. június 16-án 10 órai kezdettel került megrendezésre az EFOP 1.2.1-15-2016-00968 számú projekt keretében, Egyesületünk nagy rendezvénye Patcán, a Katica tanyán. Bár fél tízre volt meghirdetve a gyülekező, már 9 órától jöttek a látássérültek és családtagjaik. Ki autóval, ki busszal érkezett. Végül kettőszázhatvanan jöttünk össze.
Csoportkép

A programismertetés után az egyesület elnökének köszöntője következett. A tagság pogácsával üdítőkkel és kávéval felszerelkezve két előadás közül választhatott.
Főként az idősebb korosztály körében volt népszerű a Lélekvitaminok című előadás, melynek során az előadó a gyakorlatban is kitűnően hasznosítható tanácsokkal látta el az érdeklődőket. A konfliktushelyzetek felismeréséről és kezeléséről is szó esett. Az előadás vége interaktív volt, sok saját élmény bemutatásával.

Elsősorban a fiatalabbak, a családosok, de néhány vállalkozóbb kedvű idősebb is ellátogatott a Katica tanyán lévő várba, ahol a Fehér Holló lovagrend tagjai egy múltbeli utazásra hívtak mindenkit. Bemutatásra kerültek a középkori fegyverek, öltözetek, címerek. A bátrabbak felpróbálhatták a páncélokat, sisakokat, vagy éppen fegyvereket vehettek a kezükbe. A tapasztalati élmények sora íjászkodással folytatódott.

A szabad időben az élménycentrum szolgáltatásait vehették igénybe a látogatók. A látássérültek számára szükség esetén a családtagjaikon kívül az egyesület munkatársai és önkéntesei, valamint a tanya munkatársai is nyújtottak személyi segítést. A különféle eszközök és szolgáltatások kipróbálását természetesen nem lehetett befejezni az ebédig.

Gyerekek számára lett beiktatva a kreatív foglalkozás, de a nemezelés, fonás, faragás, pólófestés sok felnőtt fantáziáját is megmozgatta.

A desszert és a kávé elfogyasztása után ismét két részre oszlott a társaság. A Somogy Megyei Rendőrkapitányság munkatársa Az internet és a média káros hatásairól tartott előadást. A sok gyakorlati tanáccsal megtűzdelt program végén szintén lehetőség nyílt a saját élmények megosztására is.
Elsősorban a gyerekeknek szántuk a bábelőadást, de szép számmal képviseltette magát minden korosztály ezen a programon. A szeretetre vágyó süni című darab a szeretet, az elfogadás és a kapcsolatok fontosságára hívta fel a figyelmet.
16 órai kezdettel fiatal néptáncosok vonultak fel. A hagyományoknak megfelelően népviseletben, a lányok hajában pántlikával. A színes és mozgalmas táncok után a közönség is bevonásra került. Együtt ropta látó és látássérült, idős és fiatal. A nagy mulatságnak csak a levegővétel szabhatott korlátot.
A táncolásban elfáradt tömeg ismét frissítő üdítőket, finom pogácsát és kávét fogyaszthatott, majd az egyesület elnöke elköszönt a társaságtól.
Szabadprogram után az autóbuszokra szálltak a kellemesen elfáradt utasok.
A rendezvényen minden látássérült a családjával, kísérőjével vehetett részt. Ez nem csak egy biztonságos, védett környezetet teremtett, hanem a családoknak is kellemes kikapcsolódási lehetőséget biztosított.

A megye különböző településein élő látássérülteknek ez a nap egy kiváló lehetőség volt a találkozásra. Régi barátok, ismerősök találtak egymásra, és elevenítettek fel 30, 40, vagy éppen 50 éves történeteiket. Persze olyanok is akadtak szép számmal, akik most találkoztak először, vagy épp hallomásból ismerték egymást. Új ismeretségek, barátságok születtek.

Egy nagyszerű nap volt!

Jövőre folytatjuk