Láthatatlan Valóság

“A kedvesség az a nyelv, amelyen a süket hallani tud, a vak pedig látni.”

Mark Twain gondolatával nyitotta meg Szita Károly Kaposvár Megyei Jogú Város polgármestere egyesületünk harmadik alkalommal megrendezett egy hetes érzékenyítő programsorozatát Kaposváron. Ebben az évben a TÁMOP 6.1.2-11/1-2012-1291 számú pályázat egyik tevékenységeként valósítottuk meg a programot. Az Egyesület elnöke Dányádiné Molnár Cecília bevezetőjében elmondta, hogy a látássérültek társadalmi elfogadásához vezető út a megismerésen át vezet. Ezért a rendezvény célja az, hogy megismertesse a látássérültek életét az érdeklődőkkel, miközben az új személyes kapcsolatok is hozzásegítenek ennek eléréséhez. Az érzékenyítő programok célba jutott üzeneteként az  elmúlt év egyik vendégkönyvi bejegyzésében olvastuk:”  Ezután sokkal jobban fogom tisztelni a látássérülteket és a  többi fogyatékos embert.”  A Takács Gyula Megyei és Városi Könyvtárban, az intézmény dolgozóinak aktív részvételével megszervezett napok megnyitóján a Könyvtár igazgatónője Popper Péter tollából idézett egy rövid írást, amivel megadta a rendezvény hangulatát:

Egy vak ember ült egy épület előtt a lépcsőn, lábánál kalap, táblával, a következő szöveggel:

“Vak vagyok. Kérem, segítsenek!”

Arra ment egy újságíró, és látta, hogy a kalapban alig van pénz, csak pár fillér. Lehajolt, dobott a kalapba pár koronát, s anélkül, hogy megkérdezte volna, elvette a táblát, és a másik oldalára írt egy mondatot. Délután visszatért a vak emberhez, és látta, a kalapban sok pénz van. A vak felismerte a lépteit, s megkérdezte tőle, hogy ő írt-e a táblára, s ha ő volt, akkor mit. Az újságíró így válaszolt:

“Semmi olyat, ami nem lenne igaz. Csak soraidnak kicsit más formát adtam.”

Mosollyal az arcán távozott. A vak soha nem tudta meg, hogy a táblán ez állt:

“Tavasz van, és én nem láthatom.”

Változtass a stratégiádon, ha valami nem sikerül, és meglátod, minden jobbra fordul!

Az ünnepélyes perceket követően öt napon keresztül „teltházzal”, előjegyzés alapján fogadta a 640 látogatót a rendhagyó rendezvény

Lehetőség nyílt:

– a látássérültek segédeszközeinek megismerésére, kipróbálására,

– a fehér bottal való közlekedés alapjainak megismerésére és lefedett szemmel való kipróbálására,

– a Braille írás, olvasás alapjainak megértésére és megtapasztalására,

– vakok tapintható társas játékainak kipróbálására,

– fémpénz felismerésre tapintás alapján,

-TOTÓ kitöltésére, amivel a látássérültekről nyert új információkat foglaltuk össze,

– szemorvos prevenciós előadásának meghallgatására.

Mindezek mellett a „SÖTÉT SZOBA” különleges tapasztalati élményhez juttatta az érdeklődőket. A vakságot szimuláló élethelyzetben fél órán át olyan feladatokat oldottak meg a résztvevők, amellyel a vakoknak a hétköznapok rutinjában rendszeresen meg kell küzdeni. Így szerepelt a feladatok közt írás, rajzolás, babaöltöztetés, illatok felismerése, folyadéköntés, lekvárkenés.

Miközben a résztvevő, többnyire fiatal érdeklődők intenzív tapasztalati élménnyel lettek gazdagabbak, a rendező látássérültek és könyvtári dolgozóknak is élmény volt a közös munka. Jövőre megismételjük!

Sajtó megjelenések:

Videók:

Miért? – Dányádiné Molnár Cecília (SomogyTV)

Híradó 2013-10-14

Láthatatlan valóság a könyvtárban

Hírek:

http://kapos.hu/hirek/kis_szines/2013-10-14/megismertek_a_lathatatlan_valosagot.html

http://www.somogytv.hu/cikkek/95545/