Szemléletformáló programjaink

Szemléletformáló programjaink

Egyesületünk szemléletformáló programot kínál az érdeklődő iskoláknak, munkahelyeknek, különböző közösségeknek.

Előzetesen néhány szóban arról, mit is nevezünk szemléletformálásnak: célunk, hogy játékosan, interaktív módon teremtsünk találkozási lehetőséget embertársainkkal, védett környezetben, de mégis szimulálva mindazokat a helyzeteket, melyekben a mindennapjaink során érintkezhet valaki látássérültekkel.  Együtt játszhatunk, beszélgethetünk. Feltehetők mindazok a kérdések, melyek sok esetben rejtve maradnak.

Reményünk, hogy programjainkkal hozzájárulhatunk a köztünk lévő falak leomlásához, valamint az általunk átadott ismeretek segítségével bízunk benne, hogy bátrabban szólítjuk majd meg egymást, természetesebbé válik kapcsolatunk!

A következő lehetőségeket kínáljuk:

Óvodai szemléletformáló foglalkozás, iskolai tanóra

Választható: szabadtéri, vagy beltéri foglalkozás. Időtartama igény és megegyezés szerint változhat, melynek során a gyerekek találkozhatnak látássérültekkel, velük beszélgetve megismerkedhetnek segédeszközeikkel, mindennapjaikkal, mindezt beszélgetés, játékos ismerkedés formájában.  Lehetőség van vakvezető kutyával való találkozásra is, mely során, az ismereteken túl élményszerűvé is tesszük számukra az alkalmat, közös játékok segítségével.

Beilleszthető a program például osztályfőnöki, környezetismeret óraként, napközi s foglalkozásként.

Kérhető még továbbá tematikus iskolanapok részeként is.

Munkahelyi programjaink

Programunk 2 megközelítésből választható.

Elsőként kapcsolatra alapuló  szemléletformáló programunkat kínáljuk, melynek része:

  • a velünk való találkozás,
  • ismerkedés segédeszközeinkkel,
  • igény szerint sötét szobát rendezünk be, melynek segítségével szimulálni tudjuk játékos formában a látássérültek mindennapi kihívásait,
  • kipróbálható, szimulációs szemüvegek segítségével a különböző szembetegségek szerinti állapot
  •  élményszerű találkozási lehetőséget biztosítunk vakvezető kutyával

 

Második lehetőségként, szimuláljuk a látássérült emberekkel, speciálisan az adott munkahelyen előforduló lehetséges szituációkat. Például: ügyfélszolgálatok, ügyintézés, vásárlás, egészségügyi szolgáltatások igénybevétele, stb…

Fesztiválok, nyílt napok, egész napos rendezvények, ifjúsági táborok

E rendezvényeken lehetőségünk van az emberekkel találkozni szélesebb körben, korosztálytól függetlenül, tágabb időhatárok között a fentiekben bemutatott programokkal.

Egy hetes könyvtári programunk

Minden év októberében a látás hónapjában rendezzük meg egy héten keresztül tartó programunkat, melynek a kaposvári Takáts Gyula Megyei és Városi könyvtár ad otthont. Itt elsősorban iskolai csoportokat fogadunk, de bárki számára nyitott a lehetőség.

A fentebb említett szolgáltatások bármelyikével állunk rendelkezésre, alkalmazkodva a helyszínhez, valamint a rendezvény céljaihoz, tematikájához.

Nyitottak vagyunk egyéni megoldásokra, elképzelésekre is.

Érdeklődjön elérhetőségeinken!