Akadálymentesítés

Egyesületünk szolgáltatása: akadálymentesítés

Egyesületünk munkatársai és tagjai hisznek abban, hogy mindnyájan élhetünk akadálymentesebb környezetben. Az akadálymentesítésnél minden lehetséges érintett igényeit figyelembe vesszük.

Részt veszünk tanácskozásokon, iskolák, önkormányzatok, és közintézmények akadálymentesítési folyamatában.

Braille táblák készítése

Honlapok akadálymentesítése

A komplex akadálymentes szemlélet szerves része a honlapok használatának egyenlővé tétele is. Az akadálymentes Íráshonlapok körüli legnagyobb tévhit az, hogy létrehozásra kerülnek úgynevezett “Vakbarát”, vagy “Csökkentlátók számára optimalizált” változatok. Ez a fajta szemlélet inkább elkülönítő, mint sem integráló hatással bír. Az ilyen aloldalakra jellemző, hogy kevesebb információ érhető el rajtuk, és ezeket nem tartják karban rendszeresen.

Ehelyett, a “Web mindenkié” elv alapon, a WCAG 2.0 nevű szabványnak megfelelően készült honlapok meglétét támogatjuk. E szabvány kimondja, hogy minden internetező ugyanolyan esélyekkel tudjon hozzájutni információkhoz, legyen az látás-, hallás-, mozgássérült, idős, régebbi eszközökkel dolgozó, és végül, de egyáltalán nem utolsó sorban okos eszközöket használó személy.

Konklúzió

Nem hiszünk abban, hogy az akadálymentesség problematikáját feltétlenül felülről, kikényszerítő intézkedésekkel kell megoldani. Sokkal inkább értékesebbnek tartjuk, ha döntéshozók, önkormányzatok, cégek és intézmények vezetői önként hoznak döntést az akadálymentes környezet létrejötte mellett. Ezt követően már lehetőség van pályázatokon pénzt és erőforrást szerezni az akadálymentesítés megvalósításához.