Gyakran ismételt kérdések

Mi a feltétele az Egyesületi tagságnak?

Mindazon 14 év feletti látássérültek, akik legalább 67%-os látásvesztéssel rendelkeznek, felvehetők az Alapszabály szerint az Egyesület tagságába. Vak státuszba kerülnek azok, akik 10%-nál kisebb, „gyengén látó” kategóriába azok, akik 10 -33 % közti látásmaradvánnyal rendelkeznek. A látásvesztés mértékét aktuális szemorvosi papírokkal kell igazolni. A tagoknak kék színű, fényképes igazolványt állít ki az iroda.

Ki vehet igénybe utazási kedvezményt?

Az Egyesület kék tagsági könyvével rendelkezők közül a „vak” státuszúak, illetve a MÁK által kiadott fogyatékossági kártyával rendelkezők.

Milyen utazási kedvezményt vehetnek igénybe a látásfogyatékosok?

A helyi tömegközlekedésben, várostól függetlenül, a látássérült és egy kísérője ingyenesen vehet részt. A távolsági autóbusz és vonatközlekedéshez a fogyatékos embernek és egy kísérőjének 90%-os jegyet vehet. A hajó és kompközlekedésben igénybe vehető kedvezményeket az adott hajózási társaságok határozzák meg.

Hogyan és ki juthat fogyatékossági támogatáshoz?

A fogyatékossági támogatás igénylését a házi orvosnál kell kezdeményezni, az aktuális szemorvosi lelettel. Ha a kéréssel a család orvos egyet ért, a szakmai papírokat kitölti. Ezeket az iratokat egy kérvényező nyomtatvánnyal, a személyazonosságot igazoló kártyák és a TAJ kártya másolatával együtt el kell juttatni a Magyar Államkincstár ügyfél szolgálatára. Egy orvosi bizottság hoz határozatot, amit a kérvényező térti vevényes levélben kap meg. Később, pozitív elbírálás esetén, a fogyatékosságot igazoló MÁK-kártyát is megkapja az igénylő.

Miért fizessek tagdíjat? Miért jó az egyesület tagjának lenni?

A tagság a látássérültek Somogy megyei közösségéhez tartozást jelenti. Ezzel az Egyesület egész életen át tartó gondoskodására számíthat, a helyi csoportokban megélheti a sorstársi közösség pozitív élményét. A tagsági jogviszony felhatalmazza arra, hogy igénybe vegye az Egyesület ingyenes szolgáltatásait:az iroda információs szolgáltatását, sorstársi segítő csoport gondozását, masszázsszolgáltatást, segédeszköz kölcsönzést és segédeszköz beszerzés támogatását, adományok igénylését stb. Szolgáltatásaink (LINK).
Az érvényes tagsággal rendelkezők részt vehetnek szabadidős és kulturális rendezvényeinken, és igénybe vehetik az Egyesület által megvalósított pályázatok nyújtotta lehetőségeket. Kapcsolódhatnak levelező listánkhoz. Érvényes tagság a feltétele annak is, hogy az Országos Szövetség szolgáltatásait használhassuk:pl.:hangos könyvtár, vakvezető kutya igénylés, segédeszközök kedvezményes vásárlása stb.

Hogyan támogathatom családtagként az egyesületet?

A látássérültek családtagjait pártoló tagként szívesen látjuk a tagság körében. Így tagdíjával támogatja az Egyesületet, de önkéntes munkájával, adományával is segíthet. pártoló tagság (LINK)., önkéntes munka (LINK)., adománnyal segíthet (LINK). Évente a személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlását is köszönettel fogadjuk, és a látássérültek érdekében hasznosítjuk.

Hogyan juthatok fogyatékosként munkához?
Ha önerőből nem sikerül elhelyezkednie, kérje akkreditált szervezetek segítségét pl. Szövetség a Polgárokért Alapítvány, vagy jelentkezzen a Rehabilitációs Hatóságnál: Kaposvár, Petőfi tér 4. 1. emelet.

Mi a helyzet a parkoló kártyával és a közgyógy ellátással?

A fogyatékossági támogatással rendelkezők a határozat és a személyes okiratok bemutatásával a Járási Kormány Hivataloknál igényelhetik az ingyenes parkolásra jogosító kártyát.
A közgyógy ellátás alanyi jogon, vagy jövedelem szerint, méltányossági alapon jár. A közgyógy ellátásra igény a Járási Kormány Hivatalban, vagy a kormányablakokban nyújtható be.

Jár e támogatás a látássérülteknek fürdőszoba felújításra, lakás akadálymentesítésre?
A látássérülteknek nem jár ilyen támogatás, csak akkor, ha mozgáskorlátozottak is.

Látássérült jogosult e gépkocsivásárlási kedvezményre, és milyen módon?

A látássérültek közül a fogyatékossági határozattal rendelkezők jogosultak gépkocsi vásárlási kedvezmény igénybe vételére A fogyatékossági határozat bemutatásával Kaposváron regisztrálni, a Megyei Kormány Hivatalban kell regisztrálni. Itt lehet részletes tájékoztatást kapni, és a kedvezményes beszerzés folyamatát elindítani.

Üdülési lehetőség: Erzsébet program, MVGYOSZ üdülő-Balatonboglár

A látássérültek is részt vehetnek a fogyatékosokat támogató Erzsébet Programban. A részvételi lehetőséget jövedelem korlát határolja be.
A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége üdülőt működtet Balatonbogláron. A lehetőségekről érdeklődni lehet az irodában.

Hol fogadják el az igazolványt?

Az utazási kedvezményeken kívül kulturális és szabadidős intézményekben, rendezvényeken gyakran kedvezmény vehető igénybe az Egyesület kék igazolványának felmutatásával. Ezeket a támogatásokat az adott intézmény határozza meg, így általános szabályokkal nem írhatók le. Néhány példa: A könyvtárakba ingyen lehet beiratkozni. A múzeumok többsége az igazolvány felmutatásával ingyen látogatható.

További kérdések és válaszok