Hová fordulhatok segítségért, ha látássérült lettem?

Ha Ön, az Ön családtagja, barátja felnőtt korban elveszíti a látását, az egész családot, a baráti környezetet megrázza. Ha az egészségügy már nem tud segíteni,az érintett elkeseredett lelki állapotba kerül, amiből nehéz kimozdítani, évek telhetnek el addig, amíg el tudja fogadni az új élethelyzetét. De a családra és a barátokra ebben az időben fontos feladat vár. Nagyon gyorsan le kell győzniük a sajnálatot, és teljes erejükkel azon kell munkálkodniuk, hogy segítsenek a frissen látássérültté vált barátjuknak, családtagjuknak megtalálni új önállóságát, életének újra gondolt értelmét. Ebben segítséget kérhet az érintett intézményektől, de döntő fontosságú a pozitív hozzáállás, az erő és a nyugodt türelem. Fontos, hogy mielőbb teremtsenek kapcsolatot megyéjük látássérült érdekvédelmi egyesületével, majd egy elemi rehabilitációs szolgáltatást nyújtó intézménnyel.

Ezen intézmények munkatársai segítenek felmérni azt, hogy a látássérült élethelyzetében milyen utakon lehet tovább lépni, és kihozni az adott helyzetből a lehető legjobbat.

Látássérültté vált kiskorú esetén, ha az egészségügy már nem tud segíteni, jól szervezett intézmények sora igyekszik a gyermek állapotának felmérése után a további fejlődéshez vezető utat biztosítani. Első lépésként a gyermek oktatási intézménye Szakértői Bizottsághoz irányítja a kiskorút. Az itt végzett állapot felmérés alapján tesznek javaslatot a további lehetőségekre. Így kerül be az oktatási rendszer megfelelő, integrált vagy szegregált formájába. Ez a gondoskodás felnőtt koráig elkísérheti a látássérültté vált gyermeket.