Ingyenes meditációs csoportfoglalkozás egyesületünk tagjai és hozzátartozói számára

A Ki-LátásKözhasznú Alapítvány különleges lehetőséggel kereste meg Egyesületünket. Ingyenes csoportfoglalkozást ajánlanak látássérülteknek és családtagjaiknak, pszichológus vezetésével.

Párhetes meditációs csoport indul Kaposváron, látássérültek számára!

Mire jó a meditáció?

A csoport célja, hogy megtanuljunklazítani, meditálni. Ezt többek között a Mindfulness szemlélet megismerésével és a módszer bizonyos elemeinek elsajátításával érjük majd el. A technika elsajátítása segítséget nyújt abban, hogy a múltbéli, kellemetlen események, illetve a bizonytalan, szorongató jövő helyett, figyelmünket a jelenre, az “itt és most”-ra irányítsuk. Ha sikerül éber figyelmünket a jelen történéseire összpontosítani, ítélkezésmentesen és nyitottan fogadni a külvilág eseményeit és bennünk keletkező érzéseket, gondolatokat, az enyhíti az általunk megélt stresszt és szorongást, összességében pedig elégedettebbé tesz minket.

Mi a csoport célja?

Legfőbb célul azt tűzzük ki, hogy a folyamat végére képessé váljunk egyedül is meditálni.

Érdemes tudni, hogy természetesen senki nem képes elsőre teljesen kizárni minden zavaró gondolatot a fejéből, ezt az állapotot tehát a szorgalmas gyakorlás által tudjuk elérni. Éppen ezért, a foglalkozások a fokozatosság elvét követik majd: alkalomról alkalomra sikeresebbek leszünk.

Fontos!

A résztvevők önkéntes alapon jelentkeznek, és semmi sem kötelező számukra, amit kényelmetlennek éreznének. Tehát például nem kötelező csukott szemmel meditálni, ha valaki úgy érzi, neki jobban menne, ha nyitva hagyja szemeit.

A csoportnak vannak viszont szabályai, melyet az első alkalommal részletesen átbeszélünk. Ilyen például a titoktartás – azaz nem mondjuk el másoknak, amit egy csoporttagról megtudtunk-, emellett egymás tisztelete, a másik érzéseinek feltétel nélküli elfogadása, és így tovább.

Mire lehet számítani a találkozásokkor?

Az első alkalom során bemutatkozunk, megismerjük egymást. Ezt egy előadás követi, mely során beszélünk például a stresszről, megismerjük a fent említett technikának a gondolati világát és alapjait. Ezután pedig egy demonstráció következik, így a kedves kliensek kipróbálhatják a meditációt.

Az ezt követő minden alkalommal, röviden átbeszéljük, ki, milyen érzésekkel érkezett közénk aznap, majd meditálunk, a végén pedig megtárgyaljuk az aznapi tapasztalatokat. Az alkalmak a fokozatosság elvét fogják követni, ugyanis nincs olyan ember, aki rögtön elsőre tökéletesen meditálna.

A csoport indulása, időpontjai

A csoportos gyakorlatok minden alkalommal Kaposváron lesznek megtartva. Várhatóan július 27-én (csütörtökön) találkozunk először. A jelentkezők számától és a közös igényektől függően, az időpontok heti vagy kétheti rendszerességre lesznek beállítva, a nyár folyamán biztosan csütörtöki napokon. A létszám és a találkozók sűrűségének függvényében, legalább másfél vagy kétórás foglalkozásokra lehet számítani. Minimum létszám, amivel indulunk: 4 jelentkező. A csoport a hozzátartozók számára is nyitott!

Jelentkezési határidő: 2017. július 21, egyesületünk elérhetőségein.