Információs levél

Kedves Tagjaink és Pártoló tagjaink! Nagy szeretettel ajánljuk figyelmetekbe a következő programokat:
somogyivakok-logo-szöveggel

Megyei események:

 

Nagyatád

Egy igazán különleges programra invitálunk Benneteket! 2018. április 15-én, vasárnap 13.30-tól íjászverseny zajlik a nagyatádi sportcsarnokban. Részvételi szándékotokat legyetek szívesek április 14-ig, szombatig jelezni Kovács Aranka 30/529 47 69-es telefonszámán.

 

A valódi tavasz beköszöntével nagy szeretettel hívunk Benneteket 2018. április 19-én, csütörtökön 10.00 órára a Családsegítő Központ termébe (Nagyatádon a templom mellett).

Az Egyesület elnökének tájékoztatása után segédeszköz bemutatót tartunk.

 

Április 27-én pénteken 14.00-tól bepótoljuk a rossz idő miatt elmaradt programunkat. A Turisztikai Központban a Hadiparkot és a belső kiállítást tekinthetjük meg, idegenvezető segítségével. A kiállítás tartalma: a nagyatádi nyomda története, mesteremberek és katonatörténet. A program ingyenes.

Találkozó a Sportcsarnok előtt 13.30-kor. (A Csurgóról jövőket természetesen megvárjuk.)

A programra jelentkezni Kovács Aranka fent jelzett telefonszámán lehet április 25-ig.

 

Siófok

Április 25-én, szerdán 10.00 órára a Marci Cukrászdába várunk mindenkit egy közös sütizésre és beszélgetésre.

Az Egyesület elnökének tájékoztatója után segédeszköz bemutatót tartunk.

 

Kaposvár

Április 19-én, csütörtökön 13.00 órakor a Kaposvári Kistérségi Csoport klubnapján a következő témában hallgathatunk meg egy előadást.

Egészségmegőrzés, prevenció, cukorbetegség kialakulásának megelőzése és a már kialakult cukorbetegség kezelése.  Meghívott előadónk a Kaposvári Járási Hivatal Járási Népegészségügyi Intézetéből érkezik.

Helyszín: SINOSZ klubterem, Irányi Dániel utca 12.    I. emelet

Kezdés időpontja 13:00 óra.

Kedvenc bögrédet hozd magaddal, mert egészséges teával várunk!

A megyéből minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 

Szeretnénk felhívni a figyelmeteket, hogy a Kézműves szakkör az Agórában néhány alkalommal elmarad. A következő foglalkozás májusban lesz megtartva, de erről még értesítünk Benneteket! Megértéseteket köszönjük!

 

Marcali

A valódi tavasz beköszöntével nagy szeretettel hívunk Benneteket 2018. április 18-án, szerdán 9.30 órára a Civil Ház földszinti nagytermébe (Marcali, Orgona u. 2.).

Az Egyesület elnökének tájékoztatása után segédeszköz bemutatót tartunk, majd jó minőségű ruhákból válogathattok kedvetekre.

 

Április 26-án, csütörtökön 9.00-12.00 óra között a Marcali Kulturális Korzó Múzeumi foglalkoztató termében Nemesné Kiss Gabi sorstársunk vezet be bennünket a papírfonás rejtelmeibe. Gyertek, és töltsünk el együtt kellemesen pár órát!

 

Barcs

Most, hogy végre igazán beköszöntött a tavasz, nagy szeretettel hívunk Benneteket egy kedves összejövetelre!

 

Időpont: 2018. április 20. 10.00 óra

Helyszín: Móricz Zsigmond Művelődési Központ nagyterme

 

Az Egyesület elnökének tájékoztatója után segédeszköz bemutatót tartunk, majd jó minőségű ruhákból válogathattok kedvetekre.

 

Egyesületi közlemények:

 

Lassan közeleg az adóbevallások határideje. Kérünk Benneteket, hogy a mellékelt cédulákat juttassátok el rokonaitokhoz, ismerőseitekhez, hogy Egyesületünk minél több adó 1%-ot gyűjthessen ebben az évben!

 

  1. január 1-jével elindult a Távoli segítségnyújtás látássérült embereknek – Távszem című, EFOP-1.1.5-17-2017-00001 kódszámú projekt. A két éven át futó program keretében az MVGYOSZ olyan online szolgáltatást hoz létre, melynek segítségével a vak és gyengénlátó felhasználók okos eszközükön keresztül kaphatnak gyors és szakszerű segítséget egy látó személytől olyan mindennapi élethelyzeteikben, melyekre a már jól ismert technikai eszközök, pl. színfelismerő, szkenner, stb. sem nyújtanak még megoldást. A távsegítség legfontosabb előnye, hogy a személyi segítség biztosítása során a látássérült személy és a látó segítő közti fizikai távolság jelentéktelenné válik, így egy Budapesten dolgozó operátor szinte azonos időben, közvetlenül egymás után nyújthat segítséget egy szombathelyi, szegedi és miskolci igénylőnek. A Távszem szolgáltatást professzionális segítők működtetik majd a nap 24 órájában, a hét minden napján, hogy valóban akkor jöjjön a segítség, amikor arra szükség van.

A projekt legfőbb kedvezményezettjei a látássérült személyek lesznek, akik nem csupán a Távszem szolgáltatás igénybevevőivé válhatnak, hanem 800-an közülük ingyenesen tartós használatba vehetnek egy-egy okostelefont is, vállalva ezzel, hogy részt vesznek a Távszem szolgáltatás tesztelésében. A nyilvános tesztidőszak várhatóan 2019. második félévében zajlik majd, amit számos előkészület, beruházás, szoftver- és tananyagfejlesztés, képzés és folyamatos tájékoztatási tevékenység előz meg. A projekt keretében minden MVGYOSZ tagegyesületet egy-egy mentor kiképzésével és foglalkoztatásával támogatunk. A mentorok feladata lesz az okos eszközök, illetve a Távszem alkalmazás eljuttatása és használatának betanítása az ezt igénylő egyesületi tagok részére, illetve ők segítik majd a folyamatos kapcsolat fenntartását a tagegyesületek és a projekt csapata között.

Már működik a Távszem projekt Facebook oldala, melyen nem csak a projekttel kapcsolatos hivatalos információkat tesszük elérhetővé, hanem a fejlesztésről szóló sajtómegjelenésekről, eseményekről is beszámolunk, illetve máshol nem elérhető izgalmas tartalmakat is megosztunk, beszélgetéseket generálunk az érdeklődőkkel.

A Távszem projekt Facebook oldala az alábbi linken érhető el: https://www.facebook.com/tavszem/

A Távszem szolgáltatás kialakításával és a projekt megvalósításával kapcsolatos részletes tájékoztatás és a személyes kapcsolat kialakítása, megerősítése érdekében 2018. tavaszán valamennyi megyében tájékoztató rendezvényeket tartunk. Ennek időpontja és helyszíne 2018. április 23. hétfő, 12.00 óra Agóra Művelődési Ház, Kaposvár, Csokonai u. 1.

Örömmel vesszük, ha a tájékoztató rendezvényre minél több egyesületi tag ellátogat és ott felteszi kérdéseit a programmal kapcsolatban. A tájékoztatón munkatársaink részletesen bemutatják a fejlesztés célját, tevékenységeit és várt eredményeit, illetve azt, hogy a látássérült emberek mi mindent profitálhatnak a projekt megvalósítására fordítandó EU-s támogatásból. Ha valaki szeretne telefont igényelni, ennek feltétele a minimum két tájékoztató rendezvényen való megjelenés.

A tájékoztató után 2 cég segédeszköz bemutatójára kerül sor.

 

Egyesületünk egy pályázat keretében az alábbi új szolgáltatást tudja nyújtani. 2018 áprilisától tagjaink családsegítésben részesülhetnek,teljes titoktartás mellett, ha úgy érzik, hogy olyan problémájuk van, amit egyedül nem tudnak megoldani.

Ezek a problémák lehetnek például anyagi természetűek, lakhatással, ellátással, munkával, vagy kapcsolati, családi konfliktusokkal kapcsolatosak.
Ha az élet bármely területén családod vagy te elakadtál, vagy úgy érzed, hogy a most kisebb nehéz helyzetekből egyre nagyobb probléma lesz, felhalmozódnak a bajok, akkor két szociális munkás munkatársunk segít kitalálni, hogy hogyan érdemes tovább alakítanod a dolgaidat.

A családsegítés a probléma megoldódásáig, vagy max. 14 hónapon át tart.

Jelentkezni az irodában lehet a központi számon 82/319-229, 30/505 99 81 vagy a kistérségi munkatársaknál lehet.

Barcs: Stecher Andrea 30/981 83 79, vagy Orbán László 30/70 532 23 27

Kaposvár: Nemesné Kiss Gabriella 31/324 78 30

Marcali:Papp Tünde 70/532 51 03

Nagyatád: Kovács Aranka 30/ 529 47 69

Siófok: Kállay Zoltán 20/ 212 71 72

Ezek után a szociális munkások ( Oláh Zsuzsanna és Vincze Viktória) felveszik Veled a kapcsolatot és ha szeretnéd és problémád olyan jellegű, melyben tudnak segíteni, akkor szerződéskötést követően megkezdődhet a közös munka.

Bővebb információt az irodában kaphatsz.

Várjuk mielőbbi jelentkezésedet!

 

Ugyanezen pályázat keretében szeretnék összehívni a megye összes látássérültjét a családtagjaival, ismerőseivel, barátaival együtt egy nagyszerű közös ünneplésre!

Az egész rendezvény ingyenes, az utazásokról külön buszokkal gondoskodunk. Részletesebb tájékoztatást a későbbiekben adunk.

 

A rendezvény időpontja 2018. június 16. szombat

 

Helyszíne: Katica tanya, Patca

 

A programból:

Tervezett érkezés 9.30 óra

Tervezett kezdés: 10.00 óra.

Köszöntő

Mentálhigiénés előadás

Gyermekeknek lovagrendi előadás.

Szabad program.

Közös ebéd

A Somogy Megyei Rendőr Főkapitányság előadása a média és az internet káros hatásairól.

Gyermekek részére A szeretetre vágyó süni című bábdarab

Szabad program

Népi tánc bemutató

Tervezett hazaindulás: 18.00 óra

 

A Katica tanya egy egyedülálló élmény és látogatóközpont, mely szolgáltatásait mindannyian igénybe vehetjük a jelzett napon. A csúszdapark, a tóparti játékok, a vár, az állatsimogató, a gokartpálya, és sok más lehetőség csábítja kalandra a gyerekeket és a felnőtteket.

Kérjük, hogy tervezzétek ezt a napot, és már most gondolkodjatok azon, hogy kikkel szeretnétek részt venni ezen a rendezvényen! Az utazást az egyes kistérségekből buszokkal fogjuk megoldani. Kérjük, hogy már most jelentkezzetek a kistérségi munkatársaknál létszám megjelölésével! (szeretnénk tudni, hogy hány felnőtt, illetve hány gyerek érkezik veletek.) A munkatársak elérhetősége a fentebb olvasható.