Küldetésnyilatkozat

A Vakok és Gyengénlátók Somogy Megyei Egyesülete elhivatott arra, hogy a térség látássérültjeit közösségként összefogja, korszerű eszközökkel, emberközpontú, komplex szemlélettel elősegítse önállóságukat, lehetőségeik maximalizálását, és társadalmi integrációjukat.

Célunk továbbá, hogy a tagoknak – igényük és rászorultságuknak megfelelően – anyagi és természetbeni szolgáltatásokat nyújtsunk a mindennapi életükhöz, munkájukhoz, rehabilitációjukhoz  és szabadidős tevékenységükhöz. Ehhez nemcsak materiális javakban kifejezhető szolgáltatásokat biztosítunk, hanem emberi kapcsolatokat és sorstársi közösséget is. E célkitűzés következménye, hogy biztonságban érezhetik magukat, és meg lehetnek győződve arról, hogy szükség van rájuk.

Egyesületünk munkájához igénybe veszi saját tagjainak szakértelmét és önzetlen támogatók segítségét is; ez által előmozdítva a látássérültek szélesebb körben történő elfogadását.

Tagjaink és munkatársaink elkötelezett, egymás iránt bizalommal és empátiával rendelkező emberek, akik éppen ezen tulajdonságaik révén képesek megerősíteni egymást.

Minden erőforrásunkkal arra törekszünk, hogy a vakok és gyengénlátók teljes értékű emberként élhessenek saját környezetükben: családjukban, munkahelyükön, községükben, megyéjükben és országukban. Ennek támogatására a fentieken túl az alábbi tevékenységek széles körét is végezzük:

  • Megszervezzük a tagság segédeszköz ellátását és elősegítjük az eszköz használati kultúra javítását
  • Felkutatjuk és bevonjuk a megyében élő , még ellátatlan látássérülteket
  • Elkötelezetten részt veszünk az akadálymentes környezet kialakításában, annak fenntarthatóságában
  • Kultúrális és szabadidős tevékenységeket szervezünk  ismeretanyagok átadása, és közösségfejlesztés céljából.