Elnöki köszöntő

Lassan 60 éve működik a megyében a látássérültek érdekvédelme, 2005. óta pedig Egyesületünk végzi ezt a munkát önálló jogi személyként. A megyében a statisztikák szerint 1500 látás fogyatékos él, mindnyájukat megszólítjuk szolgáltatásainkkal, segítségnyújtásunkkal. Egyharmaduk tagja már Egyesületünknek, őket teljes élethosszon át támogatjuk a látássérültségből adódó nehézségeik leküzdésében.

Az iroda arra törekszik, hogy a segítő információkat összegyűjtse, és a tagság felé sokféle csatornán közvetítve enyhítse a látássérültségből adódó krónikus információ hiányt. Az ügyfél fogadás személyes, egyénre szabott probléma megoldást kínál.  Sorstársi segítő munkatársaink személyi segítést nyújtanak, masszőreink masszázsszolgáltatással állnak rendelkezésre.

A tagság nagy részének rossz szociális helyzetére való tekintettel adományokat gyűjtünk és közvetítünk a látássérültek érdekében.

Az érdekvédelem legfontosabb területe a segédeszköz ellátás megszervezése és támogatása, az eszköz használati kultúra javítása.

Fontos feladatunknak tartjuk azt, hogy a társadalmi környezetünkkel megismertessük a látássérültek életét, nehézségeit és örömeit, mivel hisszük, hogy a megismerés az elfogadás alapja. Ezért szemléletformáló programokat tartunk városi rendezvényeken és oktatási intézményekben, valamint részt veszünk a megyében zajló akadálymentesítési folyamatokban.

Öt kistérségi csoportunk működik megyeszerte. Kihelyezett ügyfélfogadásokkal visszük közel az információkat a kis falvak lakóihoz. Az adományosztások, a segédeszköz bemutatók helyben segítenek. Ezek a kisebb csoportjaink kulturális és szabadidős programokat szerveznek, ahol a tagok megélhetik a sorstársi közösség élményét. .

Akkreditált munkahelyként 13 megváltozott munkaképességű munkavállalónak teremtettünk munkahelyet. Az elmúlt években dolgozóink számában és tevékenységeink körében is gyors bővülés következett be. Egy szervezetfejlesztési folyamattal, szakemberek bevonásával törekszünk a fenntartható növekedés útját biztosítani.

Szerteágazó tevékenységeink, a pályázatok adta lehetőségeink mindegyike azt szolgálja, hogy a megyében élő látássérültek és hozzátartozóik sokrétű, biztos támaszt tudjanak maguk mellett nehéz élethelyzetük leküzdésében.

Dányádiné Molnár Cecília
elnök